Alles over ondernemen

De één zou er nooit aan beginnen, voor de ander is het een droom: ondernemen. Maar wat maakt het ondernemerschap zo aantrekkelijk? En als je eenmaal hebt besloten om een eigen bedrijf te starten, hoe zet je de eerste stappen? Nog belangrijker, welke factoren dragen bij aan het succes van jouw onderneming? Je leest het in dit blog:

Waarom wil je ondernemen? #

Denk je erover om je eigen bedrijf te beginnen, maar twijfel je of ondernemen echt iets voor jou is? Hier zijn 5 redenen waarom ondernemen wel eens helemaal jouw ding kan zijn:

Jij hebt de touwtjes in handen #

Je bent eigen baas. Als ondernemer ben jij degene die beslissingen neemt en de koers van je bedrijf bepaalt. Plus, je kiest zelf met wie je samenwerkt.

Meer vrijheid #

Je hebt meer vrijheid dan bij een vaste werkgever. Natuurlijk heb je als ondernemer ook verplichtingen, maar een groot verschil is dat je zelf de werktijden bepaalt, zelf kiest waar je werkt en hoe je dat aanpakt. Jij houdt dus altijd de controle over je werk!

Er valt altijd iets te leren #

Wanneer je lang hetzelfde werk doet, loop je het risico dat het saai wordt. Dat gebeurt veel minder snel als ondernemer. Elke dag kun je wel iets nieuws opsteken. Denk aan je verkooptechnieken verbeteren, je inkomstenbelasting doen of je budgetten opstellen.

Meer verdienen #

Zonder tussenkomst van een werkgever kan je meer geld overhouden voor jezelf. Daarnaast kan je je werk zo organiseren, dat je zo veel mogelijk geld uit je tijd haalt. Onthoud wel dat het hier om bruto bedragen gaat. Het is belangrijk dat je een deel opzij zet voor belastingen en je pensioen. Bovendien draag je als ondernemer zelf de kosten voor arbeidsongeschiktheid of een periode zonder klussen.

Meer werkgeluk #

Ondernemen geeft je de kans om een baan te creëren die je op het lijf geschreven is. Natuurlijk zijn er ook minder leuke kanten en moet je je nog altijd houden aan afspraken die je maakt met klanten. Maar als ondernemer kun je je richten op de zaken waar je echt enthousiast van wordt.

Jeroen en Liesbeth lachen terwijl ze in onze woonkamer staan

Welke eigenschappen moet een ondernemer hebben? #

Elke ondernemer doet ander werk en er is geen vast persoonlijkheidstype dat bepaalt of iemand ondernemer kan zijn. Toch zijn er een aantal eigenschappen die ondernemers kunnen helpen. Als ondernemer kom je voor verschillende uitdagingen te staan. De juiste eigenschappen helpen je goed te reageren op zulke situaties. En als je bepaalde eigenschappen niet van nature hebt, kun je ze ontwikkelen door iets vaak te doen of een cursus te volgen. Deze persoonlijke eigenschappen zijn handig om te hebben als ondernemer:

Initiatief nemen #

Als ondernemer ben je eigen baas en moet je zelf aan de slag. Actief netwerken en marketing zijn nodig om je ideeën te delen en te kunnen uitvoeren. Ook moet je snel kansen zien en deze aangrijpen om je bedrijf te laten groeien.

Geordend zijn #

Het is belangrijk dat je je administratie en financiën netjes op orde houdt. Een boekhouder of een online boekhoudprogramma kan je hierbij ondersteunen. Het goed bijhouden van klantgegevens, facturering, en je budget is essentieel voor een succesvol bedrijf.

Positief blijven #

Als ondernemer moet je altijd in jezelf en je bedrijf blijven geloven. Als jij positief bent, zien andere mensen dat ook en vergroot je de kans dat ze met je willen samenwerken. Bovendien kan het ondernemerschap soms zwaar zijn en optimisme helpt je er dan doorheen.

Risico’s durven nemen #

Als ondernemer moet je risico's nemen en om kunnen gaan met onzekerheid. De eerste stappen kunnen eng zijn, maar je hebt moed nodig om door te zetten en zo een succesvolle onderneming te creëren.

Besluitvaardig zijn #

Het nemen van beslissingen is belangrijk voor de groei van je bedrijf, zelfs als ze niet altijd perfect zijn. Te lang twijfelen leidt tot stilstand. 

Flexibel zijn #

Als ondernemer krijg je veel te maken met plotselinge veranderingen en onverwachte situaties. Daarom is het handig als je creatieve oplossingen kunt bedenken. 

Overtuigingskracht hebben #

Goed communiceren en het opbouwen van relaties is essentieel voor een ondernemer. Win je het vertrouwen van klanten, leveranciers en werknemers, dan willen ze graag met je samenwerken.

Resultaatgericht werken #

Ondernemers moeten doelen stellen en gemotiveerd zijn om deze te behalen. Doelen kunnen bijvoorbeeld gericht zijn op het werven van nieuwe klanten of het ontwikkelen van een nieuwe dienst. Doelen geven je onderneming richting en als je een doel niet hebt behaald, kun je daarvan leren. 

Yvet wijst aan Jeroen iets aan op zijn beeldscherm

Waar begin je met je eigen bedrijf? #

Als je van plan bent om te gaan ondernemen, vraag je je waarschijnlijk af waar je moet beginnen. We maken het wat makkelijker door de 7 belangrijkste stappen op een rij te zetten.

Maak een ondernemingsplan #

In een ondernemingsplan zet je jouw ideeën en doelen voor je bedrijf op papier. Het bevat informatie over wat je gaat doen, wie je klanten en concurrenten zijn en hoe je geld gaat verdienen. Dit plan helpt bij het krijgen van investeringen en het laten groeien van je bedrijf.

Schrijf je in bij de KVK #

Als je je eigen bedrijf begint, moet je je inschrijven bij de KVK. Dit doe je maximaal één week na de start. Je kiest een goede bedrijfsnaam en bepaalt welke rechtsvorm bij je bedrijf past. Houd rekening met inschrijvingskosten.

Bereken de kosten #

Voor het oprichten van een bedrijf heb je geld nodig. Met een financieel plan weet je wat de opstartkosten zijn en of je financiering moet aanvragen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan als je eenmaal bent begonnen. Daarnaast kun je vooraf een inschatting maken of je onderneming winstgevend zal zijn. 

Richt je administratie in #

Het is noodzakelijk dat je je administratie goed inricht. Je bent namelijk wettelijk verplicht om je bedrijfsadministratie minimaal 7 jaar te bewaren. Bekijk op de website van de Belastingdienst aan welke eisen je administratie moet voldoen (opent in nieuw tabblad)

Jouw administratie gebruik je bij het invullen van de belastingaangifte. Heb je personeel, dan moet je ook de loonadministratie bijhouden. Wil je als zzp’er in aanmerking komen voor belastingvoordelen? Dan moet je minstens 1.225 uur per jaar aan je bedrijf werken. Deze uren houd je bij in een urenregistratie.

Open een zakelijke bankrekening #

Met een zakelijke bankrekening krijg je inzicht in de inkomsten en uitgaven van je bedrijf. Ook voorkom je dat persoonlijke en zakelijke financiën door elkaar lopen. Dit maakt jouw administratie een stuk overzichtelijker. Het aanvragen van een zakelijke rekening is overigens niet verplicht als je een eenmanszaak, vof, maatschap of commanditaire vennootschap hebt.

Sluit verzekeringen af #

Wanneer je een eigen bedrijf hebt, is het slim om de juiste verzekeringen af te sluiten. Zo hoef je niet zelf alle kosten te betalen als er iets gebeurt. Je kunt je verzekeren tegen lichamelijke en materiële ongevallen. Veel beginnende ondernemers kiezen voor een arbeidsongeschiktheids-, bedrijfs-, aansprakelijkheids- en rechtsbijstandverzekering.

Werf klanten #

Het is nu tijd om actief op zoek te gaan naar je eerste klanten of opdrachtgevers. Acquisitie is belangrijk voor de groei van je bedrijf. Zonder opdrachten komt er immers geen geld in het laatje. Werf klanten door bijvoorbeeld zelf mensen te bellen, naar netwerkfeestjes te gaan en op sociale media actief te zijn.

Lisanne lacht naar de camera achter haar bureau

Hoe maak je een succesvol bedrijf? #

Dat je een succesvolle onderneming wil starten staat vast. Hoe je dit voor elkaar krijgt, is een andere vraag. Ondernemen brengt risico’s en obstakels met zich mee. Hoe zorg je ervoor dat je op het juiste spoor blijft en de doelen behaalt die je voor ogen had toen je je onderneming begon? Wij geven je 5 tips die succesvolle ondernemers toepassen.

Benut je tijd op de juiste manier #

Slimme ondernemers begrijpen dat tijd kostbaar is. Neem bijvoorbeeld startups die een investering krijgen en dit geld voornamelijk gebruiken voor salarissen (en dus tijd). Met de ingekochte tijd van werknemers ontwikkelen ze een product of dienst en worden de juiste relaties gelegd. Bedrijven die geen goed besef hebben van tijd en geld, zullen niet succesvol zijn. Wie tijd waardevol vindt, focust automatisch op wat belangrijk is.

Kom uit je comfortzone #

Als je wil dat je bedrijf groter wordt, is het goed om als ondernemer nieuwe dingen te proberen. Dit zorgt ervoor dat je creatief en vernieuwend blijft. Als je merkt dat iets lukt wat je eerst spannend vond, geeft dat je ook zelfvertrouwen. Buiten je comfortzone stappen zorgt voor persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Speel in op een behoefte #

Je bedrijf zal blijven draaien als je continu inspeelt op behoeften van (potentiële) klanten. Onderzoek bijvoorbeeld je concurrenten om te kijken hoe zij zich presenteren en ontdek waar jij iets extra’s kan bieden. Ook kan je gratis informatie en tips delen waar mensen echt wat aan hebben. Zo maak je mensen enthousiast over je merk en zullen ze sneller klant worden.

Neem de tijd #

Als je eenmaal voor jezelf bent begonnen, heb je misschien de neiging om je hele dag vol te plannen met activiteiten. Soms is het tegenovergestelde effectiever. Als ondernemer is het belangrijk om te blijven nadenken over het verbeteren van bedrijfsprocessen, te experimenteren en nieuwe markten te onderzoeken. Even stilstaan kan je juist nieuwe ideeën geven om je bedrijf te laten groeien.

Durf om feedback te vragen #

Succesvolle ondernemers zijn niet bang om feedback te vragen. Je bedrijf is tenslotte nooit af. Klanten, vrienden, familie, maar ook professionele adviseurs zijn goede gesprekspartners om tot nieuwe inzichten te komen. Door actief te luisteren en waar nodig feedback door te voeren, blijf je groeien als ondernemer.

Alles op een rij #

In dit artikel heb je gelezen waarom zelfstandig ondernemen aantrekkelijk kan zijn. Twijfel je of ondernemen wel bij je past? Ga dan na of je jezelf herkent in de persoonlijke eigenschappen die je nodig hebt om een bedrijf succesvol te maken. Heb je eenmaal de knoop doorgehakt, dan zijn er een aantal belangrijke stappen die je moet doorlopen voordat je je eerste klanten binnenhaalt. Als je bedrijf begint te lopen, kan je verschillende middelen inzetten om je bedrijf te laten groeien. 

Ga je binnenkort starten met je eigen bedrijf en wil je je alleen bezighouden met de zaken die jij echt leuk vindt? Moneybird is een online boekhoudprogramma voor zzp’ers en mkb’ers. Zo ben jij zo min mogelijk tijd kwijt aan je boekhouding. 

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook interessant.