Je eigen bedrijf naast loondienst

Droom je van een eigen bedrijf naast je ‘gewone’ werk? Of misschien wil je ondernemen, maar wil je graag de zekerheid van een vast dienstverband behouden? Geen zorgen, want ondernemen naast je loondienst kan altijd. We vertellen waar je rekening mee moet houden als je gaat ondernemen naast je loondienst.

Een eigen bedrijf starten naast je ‘gewone’ baan heeft vele voordelen. Je behoudt een vast inkomen, waardoor je minder financieel risico loopt. Dat is vooral fijn als je niet zeker weet of ondernemen iets voor jou is. Zo kan je met meer rust het ondernemen ontdekken. Waar moet je dan wel op letten?

Jouw bedrijf en je werkgever #

Ondernemen naast je werk biedt flexibiliteit. Je kan om je werk heen ondernemen. Maar bij ondernemen komt veel kijken. Naast het werk dat je graag doet als ondernemer, moet je ook je administratie bijhouden, marketing doen, klanten werven en misschien reizen. 

Dat zijn best wat uren die je maakt. Tijd die je misschien niet hebt naast je baan. Kijk goed hoeveel tijd je hebt. Spreek goed af met je werkgever wat er van jou verwacht wordt, wat jij wilt en wat je kan doen.

Heb je een bedrijf met een idee dat lijkt op het werk van je werkgever? Spreek dan goed af waar de grens ligt van concurrentie tussen jouw onderneming en je werkgever. Een concurrentie- of relatiebeding kan dat bepalen en misschien beperken.

Bij je werkgever zit je misschien vast aan een salarisschaal of een andere bepaling qua salaris. Als zzp’er maakt dat niet uit. Er zit geen grens aan hoeveel je mag verdienen met je bedrijf. Ook niet als je een vaste baan ernaast hebt. Maar hoe meer je verdient, hoe hoger je belast kan worden.

Jouw bedrijf en de belastingdienst #

Voor ondernemers gelden er andere regels voor belasting dan voor werknemers. Als werknemer kost het invullen van de jaarlijkse aangifte weinig tijd. De meeste gegevens zijn waarschijnlijk al automatisch en correct ingevuld. Dat is voor een ondernemer wel anders. Gelukkig maakt de Belastingdienst geen onderscheid tussen fulltime en parttime ondernemers.

Je moet per maand, kwartaal of jaar je btw-aangifte doen. Ook je aangifte voor inkomstenbelasting moet je op tijd versturen. De aangifte als ondernemer is ingewikkelder dan als werknemer. Daar kunnen wat uren in zitten. Heb je hier geen tijd voor of vind je dit te moeilijk? Dan kan je een boekhouder inschakelen die jou helpt met de aangiftes.

Over uren gesproken. Wil je fiscale voordelen? Dan moet je in Ă©Ă©n jaar 1225 uur in je onderneming hebben gestoken om in aanmerking te komen voor starters- en zelfstandigenaftrek. 1225 uur is ongeveer 24 uur per week. Dat klinkt veel, maar je mag ook indirecte werkzaamheden meetellen in je urenregistratie, zoals reistijd, marketing en administratie.

Jouw bedrijf en je inkomen #

Met een eigen bedrijf en een vaste baan heb je nu twee inkomens. Om het overzicht te bewaren is het verstandig om een zakelijke rekening te openen. Daarop komen de inkomsten van je bedrijf en de inkomsten van je baan stort je op je privĂ©rekening. 

Zoals eerder vermeld, maakt het niet uit hoeveel je in totaal verdient. Het kan wel voorkomen dat je in een hogere belastingschijf terechtkomt. Als je in totaal meer dan €73.031 verdient kom je in de belastingschijf voor 49,50% (per 2023). Inkomsten tot €73.031 zitten in de schijf van 36,93%.

Als zzp’er in loondienst moet je goed letten op verschillende zaken. Balans is hierin dus erg belangrijk. Maar het biedt je wel de flexibiliteit van ondernemen en de kans om van je droom de werkelijkheid te maken. En als ondernemen je echt bevalt, kan je altijd de stap maken om fulltime te gaan ondernemen!

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook interessant.