- Administratie
- Leestijd: 4 minuten
Hoeveel inkomstenbelasting moet ik betalen?
“Het is een simpele vraag met soms een moeilijk antwoord.” vertelt Moneybird-adviseur Dauriard van Noord. Het is ook de meest gestelde vraag die hij krijgt. In dit interview vertelt hij over de voorlopige aanslag, een inschatting maken van het bedrag voor de inkomstenbelasting en of een percentage van de winst aanhouden slim is.
Waarom is het antwoord soms moeilijk? #
“Het is soms moeilijk te zeggen omdat je niet alle gegevens hebt van een klant. Hoeveel geld je opzij moet zetten voor de belasting is afhankelijk van veel factoren. Onder andere van de winst uit je onderneming, of je een partner en kinderen hebt, of je een eigen huis hebt, of je naast je onderneming nog in loondienst bent (geweest).”
Hoe kunnen ondernemers op tijd weten hoeveel geld ze opzij moeten zetten voor de inkomstenbelasting? #
“Een boekhouder kan die inschatting maken. Wij hebben voor onze klanten op basis van de gegevens die bij ons bekend zijn een voorlopige aanslag gemaakt. Daarin staat welk bedrag wij verwachten dat de ondernemer moet betalen. Die voorlopige aanslag maken wij in Nextens. Een ondernemer kan op basis daarvan besluiten om de voorlopige aanslag te betalen. Een voorlopige aanslag is net als bij je energiemaatschappij: op basis van je verbruik wordt er een inschatting gemaakt hoeveel je per maand moet betalen. Aan het einde wordt er naar je daadwerkelijke verbruik gekeken en krijg je de afrekening. Zo werkt het ook bij de voorlopige aanslag van de inkomstenbelasting.”
Hoe gaat het na het betalen van de voorlopige aanslag? #
“De Belastingdienst volgt het voorstel voor het maandelijkse voorschot blind. Voor de definitieve belastingaangifte hebben we alle documenten nodig zoals financiële overzichten van je bankrekeningen, beleggingen, het jaaroverzicht van de kinderopvang, etc. Nextens heeft een digitale checklist en die zetten we open voor klanten. Zodra alle documenten aangeleverd zijn gaan we aan de slag met de definitieve aanslag. Uiteindelijk kijkt de Belastingdienst wat je al hebt betaald in de voorlopige aanslag en wat je nog moet betalen of terug mag krijgen.”
Je hebt zelf een tool ontwikkeld, kun je daar iets over vertellen? #
“Dat is berekenjebelasting.nl (opent in nieuw tabblad). Die is gekoppeld aan Moneybird en bedoeld om een inschatting te geven hoeveel belasting je moet betalen het komende jaar. Naar aanleiding van de gegevens die je invult wordt er een inschatting gemaakt hoeveel belasting je moet betalen. Het geeft je een richting.”
Als je geen gebruik maakt van zo’n tool, wat kun je dan doen? #
“Het helpt om regelmatig contact te zoeken met je boekhouder. Zo’n drie tot vier keer per jaar checken aan de hand van je winst helpt om goed te weten waar je aan toe bent. In het allermooiste geval komt je boekhouder daar zelf mee. Maar in alle eerlijkheid sneuvelt deze signaalfunctie bij ons wel eens. Ik ben altijd blij als een ondernemer vraagt hoeveel belasting hij opzij moet zetten, dan is hij er actief mee bezig. En weet ik dat hij het geld heeft om de belasting te kunnen betalen.”
Er wordt vaak gevraagd welk percentage je mag gebruiken voor de inkomstenbelasting. #
“Dat klopt. Het is niet zo eenvoudig, maar als we een antwoord willen geven, zeggen we dat tussen de 40 en 45% opzij zetten genoeg moet zijn. Het lastige met een percentage is dat mensen ook kunnen oversparen. Als iemand bijvoorbeeld 40.000 euro heeft verdiend, dan zetten ze de helft opzij. Dat is teveel. Je bezorgt iemand te veel stress en gaat daardoor misschien niet op vakantie. Als iemand me erom vraagt zeg ik het dus, maar altijd onder voorbehoud.”
Als je het leuk vindt om zelf in de aangifte inkomstenbelasting te duiken, hoe gaat het dan? #
“We hebben klanten die het leuk vinden om zelf mee te kijken en graag meer inzicht willen. Dan doen we samen de aangifte inkomstenbelasting in de tool van de Belastingdienst en delen we in een online meeting het scherm. Ze hebben het vaak dan al zelf voorbereid. Maar de praktijk is dat de meeste ondernemers tegen vragen aanlopen waar ze assistentie bij nodig hebben. Met de boekhouding in Moneybird ben je regelmatig bezig, daar heb je routine in. Dat geldt ook voor de btw-aangifte. Maar de aangifte inkomstenbelasting is één keer per jaar. Daar bouw je geen routine in op en dan zakt de kennis weg.”
Heb je nog een tip? #
“Maak er het beste van. Als je het niet leuk vindt en je gaat je er tegen verzetten, dan wordt het vaak pijnlijk. De belasting wordt nooit een feestje. Maar als je er voor openstelt en het beter begrijpt, dan wordt het makkelijker. Als je de ander begrijpt, de Belastingdienst in dit geval, dan heb je er meer grip op. Het is net als naar de sportschool gaan, je kan er verschrikkelijk tegenop zien en klagen, maar als je eenmaal aan de slag bent en het achter de rug is, was het zo erg nog niet.”