- Administratie
- Leestijd: 2 minuten
Je administratie beveiligen
Je boekhouding in orde. Dat is wel zo fijn en belangrijk. Je boekhouding op slot en grendel? Dat is minstens zo belangrijk. Je wilt natuurlijk niet dat er iemand met je gegevens of geld vandoor gaat. In dit artikel geven we je tips hoe je de beveiliging van jouw administratie kan verbeteren en laten we zien wat wij eraan doen om je administratie veilig te houden.
Er zijn verschillende manieren om je administratie te beveiligen. Iedereen kent wachtwoorden en hoe sterk je deze kan maken. Maar er zijn nog meer opties, sterker nog, betere opties om je administratie te beveiligen.
Wachtwoorden #
De bekendste manier om je account te beveiligen is met wachtwoorden. Veel websites maken hier nog gebruik van. Omdat je zelf een wachtwoord verzint, is het belangrijk om iets te kiezen wat niet voor de hand ligt, dus niet je naam, bedrijfsnaam of verjaardag. Hoe meer tekens en variatie, hoe beter.
Het grote nadeel is dat je wachtwoorden moet onthouden en dat ze te raden zijn. Je kan overwegen om een wachtwoordkluis te gebruiken, deze een nieuw wachtwoord aan te laten maken en vervolgens op te laten slaan. Toch is dit ook gevoelig voor misbruik.
2FA codes #
Een extra laag beveiliging, zoals 2FA codes, beschermen je account nog beter. Dit zijn tijdelijke codes die op een ander apparaat staan dan waarmee je inlogt. Dit kan bijvoorbeeld met de Google- of Microsoft Authenticator apps. Deze codes verversen zichzelf, zodat je nooit dezelfde code gebruikt en deze niet te raden is.
Toch kan het voorkomen dat je de inloggegevens invult op een website die lijkt op de site waar je wilt inloggen, maar toch een andere website is (phishing). En dat geldt ook voor 2FA codes. Daarom kan je beter gebruikmaken van passkeys.
Passkeys #
De sterkste beveiliging op dit moment is passkeys. Passkeys is een manier van inloggen die gebruik maakt van de Webauthn-technologie, zodat je op een vergelijkbare manier inlogt als bijvoorbeeld op je computer of telefoon met behulp van een vingerafdrukscanner of gezichtsherkenning (zoals FaceID). Zo weet je zeker dat jij degene bent die inlogt. Een echte persoonlijke laag dus. Er wordt een koppeling gemaakt tussen het apparaat waarmee je inlogt en je account, waardoor je account extra beveiligd is. Het aanmaken van passkeys is daarnaast ook eenvoudig in te stellen.
Een groot voordeel is dat je passkeys, in tegenstelling tot wachtwoorden, niet hoeft te onthouden. Je logt in met je vingerafdruk of een gezichtsscan. Bovendien kan je in veel wachtwoordmanagers de passkey opslaan. Phishing wordt ook bijna onmogelijk, omdat de passkey gekoppeld is aan de omgeving waarin je inlogt. In andere woorden, de passkey herkent de phishing website niet, dus kan je er ook niet per ongeluk inloggen.
Andere beveiliging #
Naast je administratie beveiligen is het ook belangrijk om je e-mail goed te beveiligen. Met toegang tot je e-mailadres kan een kwaadwillend persoon ook je administratie in. Veel e-mailproviders bieden veel beveiligingsopties aan. Zo kan je in Google en Microsoft ook passkeys instellen. Denk ook goed na over wie je toegang tot je administratie geeft. Het spreekt voor zich dat je deze persoon goed vertrouwt met jouw gegevens.