- Geldzaken Ondernemen
- Leestijd: 6 minuten
Je uurtarief berekenen doe je zo!
Sommige ondernemers vinden het bepalen van hun uurtarief lastig. Want hoeveel zijn jouw diensten waard? In dit artikel leggen we je uit hoe je je uurtarief berekent als zzp’er. Dit doen we aan de hand van een aantal vragen en het advies van Daphne Lie, erkend Moneybird-adviseur en auteur van het boek: Je financiën als ZZP’er de baas.
Zzp uurtarief berekenen #
“Veel ondernemers zijn bang dat ze te duur zijn. Wanneer je berekent wat je nodig hebt, is het daarna makkelijker om dat bedrag ook te vragen. De bewustwording van wat je uurtarief moet zijn, helpt je om bij dat uurtarief komen.” aldus Daphne. Om je uurtarief te bepalen, moet je antwoord geven op een aantal vragen. De eerste twee vragen zijn een rekensom. Vervolgens kun je die toetsen aan de andere drie vragen.
- Wat zijn je lasten?
- Wat wil je verdienen?
- Wat doen je concurrenten?
- Wat ben je waard?
- Voor wie wil je werken?
Download ons e-book: Je uurtarief bepalen (opent in nieuw tabblad).
Ik heb een behoorlijke tijd gedaan over het vaststellen van mijn uurtarief. Ik begon op € 35,- excl. btw. Ik hoorde van anderen dat dit toch wel het minimum was. Toen heb ik mijn eigen kosten berekend en verwerkt in dit tarief. Denk aan ervaring, opleidingen, blije klanten. Dan kom je toch wel een stuk hoger tuit
Ferry Molenaar | Ferry FM
Wat zijn je lasten? #
Welke kosten maak je? Denk aan kosten voor de huur van je pand, auto, abonnementen, verzekeringskosten, enzovoort. Als je een overzicht hebt van de kosten die je maakt, kun je bereken wat je lasten zijn. Dit moet je dus minimaal verdienen om je rekeningen te kunnen betalen. Daphne: “Van wat je verdient met ondernemen moet je privé van kunnen leven, de kosten van je bedrijf dekken, de belastingen betalen en een buffer opbouwen. Dat zijn allemaal elementen van je uurtarief. Je vaste lasten kun je eenvoudig berekenen. Hoeveel je nodig hebt om privé van te kunnen leven kan je opmaken uit je bankrekeningen, de vaste lasten van je bedrijf kun je uit de resultatenrekening van Moneybird halen. Houdt hierbij ook rekening bij eventuele ambities die je hebt, zoals investeringen of het huren van een pand.” In feite ben je een begroting aan het maken.
Wat wil je verdienen? #
Wat wil je maandelijks overhouden? “Als ondernemer loop je een risico. Zorg dat je voldoende geld verdient om een goed leven te leiden,” aldus Daphne. Houd rekening met je leefkosten, pensioenopbouw, sparen en vakantiegeld. Simpel gezegd: Maak een overzicht van je leefkosten. Tel daarbij op hoeveel je maandelijks kwijt bent aan pensioenopbouw en hoeveel je wilt sparen. Kijk dan hoeveel geld je in de maand over wilt houden.
Als zzp’er reserveer je een percentage voor je inkomen voor de belastingdienst, bijvoorbeeld dertig procent. Dit percentage is afhankelijk van je totale inkomen en situatie. Reserveer je dertig procent, dan is je je netto-jaarsalaris zeventig procent van je bruto-jaarsalaris.
Als mijn offerte te makkelijk geaccepteerd wordt, weet ik dat mijn uurtarief te laag is. Dat is voor mij een signaal om mijn tarief te verhogen.
Trudy Veninga | De politieke school
Je hebt nu je bruto-jaarsalaris berekend. Vervolgens bereken je hoeveel uren je jaarlijks gaat werken en hoeveel van deze uren declarabel zijn. Niet al deze uren zullen namelijk declarabele uren zijn. Je bent als ondernemer ook tijd kwijt aan randzaken als acquisitie, netwerken, administratie, zichtbaarheid, enzovoort. Als beginnende ondernemer heb je minder declarabele uren dan een ondernemer die al een tijdje bezig is. Je moet ongeveer een inschatting maken hoeveel declarabele uren je verwacht.
“Je moet kunnen rondkomen. Door de rekensom te maken en dit te delen door het aantal uren wat je wilt werken, kijk je of dat realistisch is.”
Wat kan je doen om het uurtarief dat je vraagt te verhogen? #
Blijkt uit de berekening dat het uurtarief dat je nodig hebt hoger is dan het uurtarief dat je nu vraagt? Dan heeft Daphne het volgende advies: “Ga aan de slag met waarde. De waarde die je biedt dus wat het de klant oplevert om met jou in zee te gaan, is wellicht niet in uren uit te drukken. Stap af van uurtje factuurtje en ga werken met een prijs voor een dienst. Of denk eens aan trajectprijzen. Of kijk of je een onderscheidend product aan je dienst kunt toevoegen.”
De KVK heeft een rekentool (opent in nieuw tabblad) gemaakt. Waarmee je je uurtarief kunt bereken op basis van je gewenste netto inkomen.
Wat doet je concurrent en wat ben je waard? #
Het uurtarief dat je berekend hebt, is je minimale uurtarief. Voordat je je definitieve tarief bepaalt is het goed even te kijken naar je concurrenten. Wat vragen zij? En wijkt jouw uurtarief daar veel van af? Zo ja, kun je dat onderbouwen? Heb jij bijvoorbeeld een kwaliteit die anderen niet hebben? Ben jij uniek in de markt? Werk je in een nichemarkt? Of lever je uitzonderlijke kwaliteit? Heb je al veel werkervaring of juist minder? Toch adviseert Daphne om vooral naar je eigen situatie te kijken: “Veel ondernemers kijken naar wat anderen doen en houden die prijs ook aan. Maar iedereen heeft een eigen leven. De ene huurt een pand, de andere niet. Heb je de ambitie om ooit een pand te huren, dan moet je daar ook rekening mee houden. Je kunt dus niet alleen afgaan op het tarief van anderen.”
Voor wie wil je werken? #
Als laatste kijk je naar de markt waarin je wilt werken. Wie zijn je klanten? En wat hebben zij voor jouw diensten over? Niet iedereen heeft een even groot budget. Wil je werken voor de duurdere sector of juist wat kleinschaliger? Je prijs pas je hier op aan.
Maak je uurtarief niet lager #
Begin niet met een lager uurtarief omdat je nog maar net bent begonnen. “Wanneer je begint met een te laag uurtarief moet je dat na verloop van tijd verhogen. Het is makkelijker om meteen met een goed uurtarief te beginnen. Als je het moet verhogen, moet je met je klanten gaan onderhandelen over je prijsverhoging. Misschien moet je zelfs op zoek naar nieuwe klanten omdat je de verkeerde klanten aangetrokken hebt. Blijf je een laag tarief hanteren, dan blijven de mensen hangen die een laag tarief willen betalen.“
Ga je aan de slag met je uurtarief? Ga eens in gesprek met andere ondernemers en ga altijd uit van een marktconforme prijs. Daphne: “Stel je hebt een partner die goed verdient, en je hoeft niet bijster veel geld binnen te halen. Pas daar dan niet je uurtarief op aan. Laat dat soort omstandigheden buiten beschouwing. Er kan altijd iets gebeuren waardoor je een hoger tarief nodig hebt.”
Het boek van Daphne, Je financien als zzp’er te baas kun je kopen in digitale versie (opent in nieuw tabblad) of papieren versie (opent in nieuw tabblad).