- Bedrijfsvoering
- 21 november 2016
- Leestijd: 4 minuten
Pensioen voor je medewerkers, hoe regel je dat?
Moneybird is inmiddels uitgegroeid tot een team van 20 mensen. Bij de eerste medewerker die in dienst kwam werden de co-founders ook werkgever, met alle verantwoordelijkheden die daarbij horen. Dan moet je serieus gaan nadenken over hoe je je arbeidsvoorwaarden gaat inrichten. Op dit moment groeit Moneybird met gemiddeld 5 tot 6 medewerkers per jaar, dus dat geeft wel aan hoe belangrijk het is om dit direct goed neer te zetten. Een van die arbeidsvoorwaarden is pensioen. We krijgen regelmatig de vraag van collega ondernemers of we kunnen vertellen hoe wij het ingericht hebben, daarom hierbij onder andere een kijkje in onze pensioenregeling.
Een pensioenregeling, hoe zit het ook alweer? #
Nederlandse werkgevers zijn verplicht om hun werknemers een pensioen aan te bieden als het bedrijf binnen een sector met een collectief bedrijfstakpensioenfonds valt of het in de cao van de onderneming staat. In andere situaties is het niet verplicht, veel start-ups en MKB-bedrijven hoeven niet verplicht een pensioen aan te bieden en welke weg bewandel je dan?
Geen pensioen, geen gezeur #
De makkelijkste weg als werkgever is aangeven dat je een fatsoenlijk salaris biedt en dat je geen pensioen regelt voor je werknemers, dat scheelt administratie en ‘gezeur’. Al getuigt dit niet echt van goed werkgeverschap, naar mijn mening. Aangezien je het jonge werknemers dan wel heel makkelijk maakt om geen geld opzij te zetten voor de oude dag. Die is nog zo ver weg, maar een pensioengat heb je snel als je een paar jaar bij een bedrijf hebt gewerkt zonder pensioenregeling. Voor je het weet zijn er weer een paar jaar om en heb je als medewerker nog niets geregeld.
Een collectief pensioen voor al je medewerkers #
Als organisatie kun je ervoor kiezen om je aan te sluiten bij een pensioenfonds. Je moet je verdiepen in de verschillende fondsen die er zijn en nadenken welke bij jouw werknemers in goede aarde zal vallen. Wellicht kun je ze laten meedenken hierin. Belangrijk bij deze optie is dat alle huidige werknemers en ook toekomstige werknemers verplicht zijn hieraan mee te doen. Meestal betaal je als werkgever 2/3 en de werknemer 1/3 of fifty-fifty. Voordeel is dat medewerkers er niet over na hoeven te denken als ze dat niet willen en ze toch iets geregeld hebben. Of het goed is, hangt af van het pensioenfonds dat je kiest en hoe die er over bijvoorbeeld 30 jaar voor staat. Een groot nadeel van deze optie, vind ik, is dat je niet flexibel bent. Je kunt als bedrijf niet zomaar van dit pensioenfonds af, je zal dan sowieso een ruime meerderheid van je medewerkers moeten overtuigen van een overstap. Daarnaast komt er bij een overstap veel administratieve rompslomp kijken.
Een percentage bovenop het salaris en in gesprek met een pensioenadviseur #
Sinds een half jaar werk ik bij Moneybird en hier krijgt iedere medewerker 4% bovenop zijn/haar salaris voor pensioen. Daarnaast regelen zij een gesprek met een erkend pensioenadviseur die de persoonlijke situatie van de medewerker gaat bekijken. Denkt je medewerker dat hij geen pensioen nodig heeft door bijvoorbeeld een toekomstige erfenis, dan regelt hij niets. Heeft hij een gezin en vindt hij nabestaandenpensioen belangrijk, dan zorgt hij dat dat goed geregeld is. Kortom, pensioen op maat.
We hebben als pensioenadviseur gekozen voor Victor, van Gosseling Groot Hendriks financieel adviseurs (opent in nieuw tabblad). Hij is niet afhankelijk van bepaalde banken of pensioenfondsen, hij verdiept zich in de situatie van de medewerker en adviseert wat het beste bij hem/haar past. Waar voelt je medewerker zich het beste bij? Beleggen? Banksparen of een lijfrentepolis? Je werknemer krijgt van de pensioenadviseur 2 tot 4 opties waar hij uit kan kiezen en hij regelt de rest. Het pensioen is op deze manier per medewerker verschillend en vooral flexibel. De medewerker is zelf verantwoordelijk, maar krijgt wel voldoende begeleiding in het maken van een keuze. Qua kosten moet je als werkgever rekening houden met de 4% bovenop het salaris van de medewerker en de kosten voor een adviesgesprek.
Mijn persoonlijke ervaring #
Ik kan uit mijn eigen ervaring vertellen dat ik de huidige manier van Moneybird erg prettig vind. Het geeft mij het gevoel dat ik zelf 'in-control' ben over mijn pensioen. Het heeft mij als medewerker in totaal ongeveer een halve dag tot een dag gekost aan tijd. Dit zit in voorbereiding, de gesprekken zelf, het doornemen van de opties en dan de definitieve keuze. De benadering is gewoon compleet anders doordat je gaat kijken naar wat je verwacht nodig te hebben of wil hebben en dan gaat terugrekenen naar wat je daarvoor nu zou moeten inleggen per maand. Daarnaast bepaal je zelf hoe behouden of risicovol je wilt inleggen. Je hebt dus zelf de touwtjes in handen.
Kortom als werkgever heb je diverse keuzes. Kijk waar je jezelf het prettigst bij voelt en vraag je medewerkers om input. Wat zouden zij het liefste willen? En waar heb je zelf het minste administratieve last mee als je daar bang voor bent. Wil je graag meer informatie over hoe wij het regelen, reageer dan gerust op dit artikel.