- Bedrijfsvoering
- 12 augustus 2024
- Leestijd: 3 minuten
Pensioen voor je medewerkers, hoe regel je dat?
“Is onze pensioenvergoeding nog wel up to date?” vroegen een aantal collega’s ons als HR team. Nou stond pensioen al als punt op onze HR agenda voor dit jaar. Door een onderzoek van Nibud waaruit blijkt dat veel Nederlanders niet weten wat er wijzigt in het nieuwe pensioenstelsel; kregen we ook vragen vanuit de werkvloer over ons pensioen. Bij Moneybird hebben we geen collectieve pensioenregeling. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat we niet over ons pensioen na blijven denken. Hoog tijd om samen met die medewerkers aan de slag te gaan om te kijken welke mogelijkheden er zijn en welke goed passen bij Moneybird.
Hoe hadden we het pensioen dan geregeld bij Moneybird? #
Bij Moneybird is er destijds gekozen voor een bruto vergoeding (4%) bovenop het salaris, dat maandelijks wordt uitgekeerd. Daarnaast regelen we voor elke nieuwe medewerker een gesprek bij een erkend pensioenadviseur die de persoonlijke situatie van de medewerker gaat bekijken. De situatie is per medewerker natuurlijk heel verschillend. De ene medewerker wil op korte termijn een huis aankopen en ziet die woning op de langere termijn als een deel van zijn pensioen. De pensioenadviseur denkt mee over hoe hij dat het beste kan regelen. Een andere medewerker heeft een gezin en vindt het belangrijk om een nabestaandenpensioen te hebben, dan krijgt die medewerker hierover advies op maat. Op deze manier behouden de medewerkers de vrijheid en flexibiliteit om hun pensioen te regelen aan de wensen die ze hebben.
Het team betrekken #
In de praktijk zie je dat werkgevers voor een collectief pensioen gaan voor hun medewerkers (mits ze een keuze hebben natuurlijk, heel veel organisaties worden verplicht bij een pensioenfonds aan te sluiten vanuit de cao). De reden dat de andere werkgevers voor een collectieve regeling kiezen, is gebaseerd op: ‘Dan hebben we het maar geregeld voor de medewerkers’. Ze hoeven er zelf niet meer naar om te kijken. Voor ons was de eerste stap om uit te vragen wat onze collega’s zouden willen en hoe ze hun pensioen nu voor zichzelf geregeld hebben. Dat deden we via een enquête. De antwoorden waren heel verhelderend. Daarnaast kwam door de uitvraag het onderwerp pensioen vaak voorbij aan de lunchtafel en zijn collega’s onderling geïnteresseerd in hoe anderen het geregeld hebben. Veel collega’s zijn tevreden met hoe ze het nu geregeld hebben en vinden de vrijheid en flexibiliteit die ze hebben om hun pensioen zelf te regelen prettig. Een andere groep wilde vooral nog wel wat meer informatie over het pensioenstelsel en de opties die je hebt om pensioen op te bouwen. Daarnaast was er twijfel of het huidige percentage nog passend is. Met de uitkomsten zijn we aan de slag gegaan. Zo volgde al snel een presentatie over pensioenen en lijfrenten die gegeven werd door een collega die veel affiniteit en kennis heeft van deze onderwerpen.
Nieuwe pensioenvergoeding #
Uiteindelijk zijn we met elkaar tot de conclusie gekomen dat een bruto vergoeding boven op het salaris voor het team een manier is waarbij de medewerkers de flexibiliteit en vrijheid behouden om hun pensioen zelf vorm te geven. Dat is ook wat bij Moneybird past. Vele berekeningen volgden, waarbij we de volgende uitgangspunten in ons hoofd hebben gehouden voor alle Moneybirders:
- De werkgever draagt ⅔ bij, de werknemer legt zelf de overige ⅓ in. Dat is gebruikelijk wanneer er een collectief pensioen is. Voor de vrije 3e pijler is er geen richtlijn, dus volgen we voor het vergoedingspercentage de richtlijn van de 2e pijler.
- Je opgebouwde pensioen plus AOW moet tenminste 70% van je bruto verdiende loon inclusief vakantiegeld bedragen.
Uiteindelijk zijn we uitgekomen op een bruto vergoeding van 7,5% bovenop het bruto salaris voor alle collega’s bij Moneybird. Medewerkers mogen zelf weten hoe ze met dit bedrag omgaan. Beleggen, sparen of wat dan ook. We denken dat we voor de komende jaren een goede bijdrage doen, zodat onze collega’s zelf een goed pensioen kunnen opbouwen naar eigen wens en behoefte.