- Bedrijfsvoering
- 28 oktober 2020
- Leestijd: 2 minuten
Een goede thuiswerkplek, daar investeer je samen in
"Nee dank je, ik zit wel goed op mijn kruk, want ik wil geen lelijke bureaustoel in de woonkamer." Mijn aanbod om de ergonomische bureaustoel van kantoor langs te komen brengen werd door een collega opzij geschoven. Ik was verbaasd, maar begreep het ook wel, een beetje.
Ruim de helft van ons team koos er wél voor om bij aankondiging van de eerste lock-down de bureaustoel van kantoor te halen. En na een week of vier hangend aan de keukentafel volgde langzaam de rest. We kunnen er kort en bondig over zijn: Nek- en rugklachten treden bij iedereen op als je beeldschermwerk doet en de boel niet voor elkaar hebt. Eén dag in de week op een matige stoel is vol te houden. Maar de veertigurige werkweek doorkomen zonder goede houding is andere koek. Inmiddels is het bij iedereen helder dat een goede thuiswerkplek meer behelst dan de laptop aan de keukentafel. Zo laat Vakbond CNV aan de NOS weten geschrokken te zijn van het aantal lichamelijke klachten bij thuiswerkers (opent in nieuw tabblad).
Opstartproblemen tussen werkgever en werknemer #
Een goede thuiswerkplek los je niet op met fysio-vouchers. Een goede thuiswerkplek richt je in door een ruimte vrij te maken in je huis waar het rustig is, waar een goed bureau kan staan met beeldscherm op de juiste hoogte, waar goede ventilatie is en licht. Oh ja, dat noemden we vroeger kantoor.
Maar de inrichting van een thuiswerkplek is makkelijker gezegd dan gedaan. Het is geen vanzelfsprekendheid dat een medewerker beschikbare (rustige) ruimte heeft in zijn woning. Menig washok of zolderkamer moet eerst worden verbouwd. En daarbij komt een spanningsveld dat je als werkgever niets kunt afdwingen. Er gelden duidelijke privacy regels, die je gewoon moet respecteren.
Als werkgever sta je daarom deels aan de zijlijn. Je draait wél op voor de gevolgen van uitval, maar kunt een werknemer niet verplichten zijn werkplek aan te passen. Daarbij komt dat de middelen die je als werkgever kunt en mag vergoeden behoorlijk beperkt zijn.
Aanmoedigen is daarom de enige optie, en dat zijn we gaan doen. Iedere Moneybirder geven we een budget om een degelijke thuiswerkplek in te richten. Niet met het idee dat het op moet, maar dat je goede spullen koopt waar je comfortabel mee werkt. Een goede bureaustoel van BMA Axia (opent in nieuw tabblad) is wat ons betreft een pré, in combinatie met een in hoogte verstelbaar bureau. Ik kreeg daarom een lach op m'n gezicht toen ik de foto's van deze thuiswerkplekken van Moneybirders voorbij zag komen op ons Slack kanaal: