- Expert aan het woord
- 6 januari 2023
- Leestijd: 2 minuten
David Renkema
Je zou zeggen dat bij het opstellen van juridische contracten geen creativiteit om de hoek komt kijken. Maar niets is minder waar. “Bij het toevoegen van een maatschapslid aan een huisartsenpraktijk komt juridisch veel kijken. Dan gebruik ik mijn creativiteit om te bepalen wat er in juridische vormen mogelijk is. Als aan het einde van een traject iedereen tevreden en blij is, dat geeft voldoening.”
Beginnen met ondernemen #
Sinds een jaar is jurist David Renkema als zelfstandige aan de slag. Vanuit zijn vorige werk voor de beroepsvereniging voor huisartsen heeft hij een netwerk van zelfstandige huisartsen en zorgorganisaties. Hij wordt gevraagd voor juridische trajecten zoals het vormen van een maatschap. “Het zijn niet meteen problemen waarmee ik help. Het is mijn missie om problemen te voorkomen en zorgaanbieders door juridische trajecten heen te leiden. De Wet Toetreding Zorgaanbieders (WTZA) speelt nu bijvoorbeeld. Dan adviseer ik hoe artsen hiermee om kunnen gaan en welke reglementen er moeten komen. Ik adviseer daarin niet alleen artsen, maar ook organisaties die in de huisartsenzorg actief zijn. Bijvoorbeeld ook huisartsenposten en zorggroepen”
David geniet van het ondernemerschap. “De vrijheid, mijn creativiteit aanboren, die kan ik beter inzetten als ondernemer. Voor de WTZA heb ik bijvoorbeeld een webinar ontwikkeld. Kennis overdragen vind ik leuk. Daar word ik ook veel voor gevraagd, om huisartsen bij te praten over de juridische ontwikkelingen in hun vakgebied. Mijn werk is inhoudelijk uitdagend en afwisselend.”
Groeien #
Een jaar na zijn start kijkt David met een goed gevoel terug. Maar ook met een blik vooruit. “Ik ben tevreden hoe het gaat. De werk-privébalans is goed, mijn bedrijf loopt goed. Mocht zich ooit een zakenpartner aandienen, dan sta ik daarvoor open. Elkaar scherp houden, sparren. Daarbij zit er een groot marktpotentieel bij zorgorganisaties. Daar hebben ze vaak zelf geen jurist in dienst en schakelen voor ingewikkelde problemen een advocaat in. Ik werk daar waar inschakelen van een advocaat niet persé nodig is, maar juridische expertise wél van belang is. Voor juridische kennis, kortere trajecten of uitdagingen ligt voor mij veel interessant werk. Eigenlijk als bedrijfsjurist op afroep in de huisartsenwereld.”
Voor ondernemerschap gaan #
David koos bewust voor een werkplek in een bedrijfsverzamelgebouw. “Ik heb hier een werkruimte voor de contacten. En je neemt jezelf ook serieuzer als ondernemer wanneer je het zolderkamertje inruilt voor een kantoor. Als de omzet het toelaat, raad ik het iedere ondernemer aan. Het biedt de contacten waar ik op hoopte, met name informeel. Er zitten hier veel zzp’ers. Een praatje bij de lunch, dat is toch leuker dan alleen thuis op een werkkamer.” Het contact met zijn klanten verloopt veel online. “Door covid-19 zijn mensen meer gewend om via Teams te communiceren. Dat scheelt mij veel reistijd door heel Nederland. Toch is het ook goed om bij langere trajecten elkaar aan het begin eens te zien, dan ga ik vaak naar de klant toe.”
Ondernemerstip #
“Blijf niet te lang wachten totdat je jouw idee en bedrijf begint.” Dat is het advies van David aan beginnende ondernemers. “Het is goed om doordacht en planmatig te werk te gaan als je wilt starten met eigen bedrijf. Maar je kunt niet alles van tevoren bedenken en afdekken in je plan. Je moet je gedegen voorbereiden en dan springen. En dan kan het zijn dat het water te koud is. Maar dan kun je altijd weer de kant op krabbelen. Je kiest niet voor leven of dood. Wat is dan het risico?”