- Ondernemersverhaal
- 20 januari 2023
- Leestijd: 3 minuten
Esmée Scholten
“Ze had altijd buikpijn. Uit eten met vrienden was niet leuk meer. Ze had de afgelopen jaren al zoveel geprobeerd om zich beter te voelen. We gingen samen aan de slag om aan de hand van intolerantie- en ontlastingsonderzoek haar darmen te verbeteren. Door eerst de oorzaak op te speuren konden we gericht te werk gaan. We pasten haar voeding aan en voegden hier natuurlijke supplementen aan toe. Hierdoor voelt ze zich nu beter; energiek en het allerbelangrijkste: geen buikpijn. Ze was me zo dankbaar. Daar doe ik het voor! Het is een bevestiging dat het werkt wat ik doe. Iemand van haar klachten af helpen om meer van het leven te kunnen genieten.”
Beginnen met ondernemen #
Esmée Scholten vertelt hoe haar eigen klachten aanleiding gaven om het roer drastisch om te gooien. “Paniekaanvallen, onrustige darmen. Ik kon mezelf er niet meer toe zetten naar werk te gaan. Dus zegde ik m’n baan in de marketing op. In de maanden die volgden vroeg ik me af: wat wil ik nu echt? Ik koos voor een opleiding tot voedingsdeskundige. Inmiddels werkte ik bij een sportschool en pakte daar voedingscoaching op. Ik merkte dat die kant van voeding me eigenlijk niet zo trok, er werd niet op het individu afgestemd. Dus volgde ik nog een opleiding tot orthomoleculair therapeut. Een periode waarin ook mijn eigen darmen herstelden. Toen wist ik het zeker: dit wil ik ook voor anderen betekenen.”
En zo kwam Esmée steeds meer bij de kern, door zich mentaal en fysiek zich steeds beter te voelen. “Het is superleuk om met laboratoriumonderzoeken te werken. Klachten worden inzichtelijk. Zo zien we in bloedonderzoek voedselintoleranties terug en ontlastingsonderzoek kan onder andere ontstekingen, gisten, schimmels en parasieten in de darmen opsporen.”
Ik heb m’n zekerheden opgegeven maar ik heb er vrijheid voor teruggekregen.
Groeien #
Jaren geleden kon ze niet bedenken dat ze dit werk zou doen en zo’n goed lopende praktijk zou hebben. “Ik ben heel blij hoe het nu gaat. Ik zie veel cliënten op een dag en heb veel vrijheid. Ik droom wel eens van een gezondheidscentrum waar voeding, beweging en ontspanning, zoals yoga en meditatie samenkomen. Maar dat is wellicht iets voor later. Mensen die hier komen, zijn niet ineens van hun klachten af. Er bestaat geen ‘magic pil’ om diepgewortelde klachten aan te pakken. Om mensen al wat sneller verlichting te geven zou ik hier op den duur massage- of ademhalingstechnieken aan toe willen voegen die helpen bij de genezing”.
Als zelfstandig ondernemer is mond-tot-mond reclame de beste reclame voor Esmée. “In het begin kwamen de klanten uit m’n eigen netwerk. Mijn tante, kennissen via de sportschool. Nu ken ik de cliënten vaak niet. Het moment dat ik de opleiding tot darmtherapeut had afgerond, was een omschakeling. Vanaf toen had ik een duidelijke dienst, gericht op het behandelen van klachten. Toen kwamen de klanten.”
Voor ondernemerschap gaan #
“Het is leuk, maar vooral ook dankbaar werk. Iemand helpen met het verbeteren van z’n gezondheid is mooi.” Niet alleen dit aspect miste Esmée in loondienst, ook de vrijheid. “Dit doe ik voor mezelf, niet voor mijn baas. De ene week werk ik 30 uur, de andere 50 uur per week. En dat is dan ook goed.”
Wat ik wel lastig vind aan ondernemen is dat je weinig sparringpartners hebt.
“Ik heb de afgelopen jaren veel opleidingen gedaan om mijn kennis te vergroten. Vanuit één van die opleidingen heb ik een intervisiegroep met drie andere therapeuten. We delen veel kennis via de app. Heel waardevol, want je kunt niet alles weten.” Om contact te hebben met andere ondernemers werkt Esmée één ochtend per week op een flexwerkplek.
Ondernemerstip #
“Mijn vader zei eens: focussen en doorzetten. Dat is me altijd bijgebleven. Het komt niet in één keer. Je wilt iets, je bent net gestart en daar moet je voor gaan. Het is niet alleen maar makkelijk of leuk. Blijven doorgaan en je steeds afvragen: waarom wil ik dit graag?” Esmée startte in de coronaperiode. Een zware tijd, ook financieel. “Maar ik dacht: dit is wat ik wil en hier geloof ik in. Met die gedachte in mijn achterhoofd ben ik doorgegaan. Ik ben trots dat ik heb volgehouden en dit heb neergezet.”