Giel Boes

Giel lacht in de camera

Een miljoen bomen planten. Dat is het doel van ondernemer Giel Boes. Het eerste jaar vijfhonderd, het jaar daarop duizend. Ieder jaar een verdubbeling. Dit betekent dus ook dat zijn inkomsten en winst mee moet gaan met die groei.

“Ik ben en blijf een nerd. Dus toen ik dacht: ‘Ik moet iets met de natuur doen’, wilde ik dat meetbaar maken. Het werd: één miljoen bomen planten. Dat jaar vijfhonderd, het jaar daarop duizend. Ieder jaar een verdubbeling tot ik aan de miljoen zit. Dit betekent dus ook dat mijn inkomsten en winst mee moet gaan met die groei. Inmiddels is het doel bijgesteld. 18.000.000 bomen planten. Voor iedere Nederlander één.” We gaan in gesprek met ondernemer Giel Boes over geld, ondernemersvalkuilen, werken met een doel en zijn stichting.

Beginnen als ondernemer #

Zodra Giel achttien werd, registreerde hij zich gelijk bij de KVK. *“Ik weet nog dat ik op de fiets richting de Kamer Van Koophandel ging. Twintig kilometer fietsen. Ik heb het rondje gelijk afgemaakt en fietste door naar een ander dorpje om een zakelijke rekening te openen. Eenmaal thuis liet ik trots het papiertje aan mijn ouders zien. Vanaf nu ben ik officieel ondernemer en kan ik wit facturen sturen!” *

Inmiddels is Giel begin dertig en is hij betrokken geweest bij verschillende ondernemingen. “Ik ben begonnen als it’er. Mensen helpen met computerproblemen. Dat vond ik al snel niet uitdagend genoeg meer. Ik ben verschillende ondernemingen en startups gestart. Inmiddels ben ik IT consultant en spreker en hou ik me bezig met mijn stichting, Stichting Boes Bos.”

Als spreker inspireert Giel anderen om efficiënt en doelgericht te werken. “In de loop der jaren heb ik manieren ontwikkeld om zoveel mogelijk uit mijn dag te halen. Een jaar of vijf geleden werd ik gevraagd daar wat over te vertellen aan een groep mensen. Dat gebeurde steeds vaker. Inmiddels sta ik ingeschreven bij een aantal sprekersbureaus. Mijn ambitie is om fulltime te spreken om zo veel mogelijk mensen te inspireren. Mensen helpen alles uit hun dag te halen. Dat in combinatie met de stichting.”

Groeien #

Eerder wilde Giel voor zijn dertigste miljonair worden. “Dat is me bijna gelukt. En toen ging ik goed onderuit. Inmiddels kijk ik anders naar geld. Eerst was geld ego, nu zie ik het als bijdrage. Ik neem wat ik nodig heb, de rest doneer ik. Dat komt neer op vijfentwintig tot vijftig procent van mijn inkomsten.”

Volgens Giel maakt veel geld niet gelukkig. “Geen geld maakt zeker ongelukkig. Maar veel geld maakt niet perse gelukkig. Dat idee heb ik inmiddels losgelaten. Waar ik eerder het geld volgde, volg ik nu mijn hart. Ik kan het iedereen afraden geld te volgen. Je merkt dat als je dingen doet die niet bij je passen. Dus als je gaat samenwerken puur voor geld, of een bedrijf start voor het geld, dat het dan uiteindelijk ook weer weg loopt. Terwijl als je doet wat je leuk vindt, waar je goed in bent én waar je een bijdrage mee kan leveren, dan volgt de rest vanzelf.”

Voor ondernemerschap gaan #

Dat je de juiste mensen aantrekt door te doen voor waar je in gelooft, merkt Giel ook aan zijn klanten. “Ik krijg een kick als ik zie wanneer mijn klanten energie krijgen. Vooral wanneer klanten voor mij kiezen voor mijn missie en visie. Dat ik niet alleen wordt ingehuurd om het verhaal dat ik breng, maar ook omdat de helft van de opbrengst naar stichting Boes Bos gaat. Mensen willen niet alleen alles uit hun dag halen, ze willen ook een bijdrage leveren aan de natuur. Dezelfde idealen in elkaar terugzien, dat is mooi om mee te maken. Volg je je hart, dan ontmoet je mensen met dezelfde idealen. Doe wat je het allerleukste vindt, en word daar keigoed in. Mensen gaan aan op passie, op je verhaal.”

Waar Giel tijdens zijn sprekerssessies anderen inspireert, heeft hij in zijn omgeving ook een aantal inspirators. “Ik heb een aantal mensen om mij heen die mij motiveren wat ik doe, nog beter te doen. Ze laten mij mezelf zijn én stellen goede vragen. Ze zijn eerlijk en niet bang ook kritische vragen te stellen.” Hoe je dat doet? “Je kunt aan iemand vragen of ze open staan voor feedback. Of een makkelijke vraag: Waarom doe je dat? Of: Waarom doe je iets niet? Zo help je elkaar beter te worden in wat je al doet.”

Ondernemerstip #

Giel zijn tip voor beginnende ondernemers: “Ik zie bij veel starters terug dat ze lang blijven hangen in de onderzoeksfase en ontwikkeling. Ik heb dat zelf ook wel eens gedaan. Maar je hoeft niet heel lang bezig te zijn met een website of met visitekaartjes. Je moet gewoon aan de slag met jouw werk, wat je graag wilt dóen. Trek de stoute schoenen aan, geloof in jezelf en ga de weg op.”

Stichting Boes Bos heeft als doel wereldwijd de biodiversiteit te versterken. Dat doen ze aan de hand van 4 B’s: Bewustwording, Bomen planten, Bescherming tropisch regenwoud en Biodiversiteit faciliteren. De stichting plant bomen, koopt stukken regenwoud en beschermt deze en helpt traditionele landbouwgrond in Nederland om te zetten naar voedselbos. Ook een boompje bijdragen? Ga dan naar boesbos.nl (opent in nieuw tabblad)

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook interessant.