- Ondernemersverhaal
- 15 december 2018
- Leestijd: 2 minuten
Harmke Oudenampsen
Professioneel filmen en vloggen met je smartphone kan iedereen. Toch wordt er door bedrijven nog weinig gebruik van gemaakt. Harmke Oudenampsen is specialist filmen en vloggen met smartphone.
Samen met haar compagnon Marije Alma organiseert Harmke trainingen door heel Nederland voor mensen en bedrijven. “De smartphone is een multimedia tool die vrijwel iedereen dagelijks bij zich heeft. Eigenlijk film je privé al vaak. Met een paar handvatten en tips kun je heel snel een mooi filmpje in elkaar zetten.”
Kennis delen #
Harmke werkte bij de televisie en op nieuwsredacties voor ondermeer de NOS voordat ze haar eigen bedrijf begon: “De kennis die ik daar heb opgedaan kan ik nu goed inzetten. Hoe breng je iets in beeld? Hoe interview je mensen? Ik gebruik deze kennis om mensen te leren filmen met hun smartphone. De techniek is zo hard gegaan dat het echt mogelijk is om zelf mooie video’s te maken. Iedereen is zijn eigen publicist en kan zijn eigen kanaal beginnen. Maar het ontbreekt mensen vaak aan kennis.”
Tijdens de training krijg je van het duo les over presenteren, over hoe je overkomt in beeld, je verhaal vertellen, filmen en bewerken. Er zijn een aantal basisregels: “De regel van drie derden bijvoorbeeld en ook je script moet aan een bepaalde structuur voldoen. Wat ik het allerleukst vind, is vertellen over de nieuwe mogelijkheden om van je smartphone een multimediatool te maken en dit te combineren met mijn kennis uit de traditionele televisiewereld. Veel mensen willen nu leren vloggen, maar een goed beeldverhaal maken is meer dan presenteren op camera. Wat is bijvoorbeeld het verschil met een interview als je testimonials van klanten wil opnemen. Welke shots heb je nodig zodat de kijker niet de hele tijd jouw hoofd, maar ook relevante beelden ziet en je een hogere informatie-overdracht krijgt.”
”Tijdens een trainingsdag hoor ik vaak meerdere keren: ”Wow, dat wist ik echt niet, wat handig,” vertelt Harmke. "En: ”Supertof dat ik dit nu zelf kan maken, zo simpel en gewoon met m'n mobiel!” Daar krijg ik echt energie van! Mijn uitdaging is altijd om mensen aan het eind van de dag met tenminste 1 gemonteerde video naar huis te laten gaan. Dat lukt vrijwel altijd en soms zitten daar echt pareltjes tussen. Dan rij ik blij naar huis en deel ik, het liefst nog dezelfde avond, die video's op mijn eigen social media.”
Weer terug bij Moneybird #
Haar eerste Moneybird-factuur schreef Harmke in 2012. “Een paar jaar later wilde ik meer gebruik maken van de mogelijkheid bonnen te scannen met mijn smartphone. Dat kon toen niet bij Moneybird en dus ben ik een ander programma gaan gebruiken. Mijn boekhouder was degene die me er een tijd terug op wees dat dat nu wel kon. Toen ben ik gelijk weer teruggegaan naar Moneybird. Ik heb in de tussentijd een aantal apps geprobeerd, maar Moneybird blijft het meest overzichtelijk. Ik ben een creatief iemand en ik kan soms wat chaotisch zijn. Als ik niet uitkijk wordt m’n administratie een grote zooi. De rust en het overzicht van Moneybird werkt heel prettig voor me.”