- Ondernemersverhaal
- 12 april 2021
- Leestijd: 3 minuten
Jasmijn Bult
“Menig fotograaf zal het herkennen. Toen ik begon met portretfoto’s, ging ik flyeren door de buurt. Voor een tientje had de klant een mooie foto. Gaandeweg ontdekte ik wat echt bij me past. In mijn opleiding liep ik veel stage. Toen kwam ik erachter dat ik haarfotografie heel tof vind om te doen. Die droom ben ik achterna gegaan.” vertelt fotografe Jasmijn Bult.
Opleiding #
Hoewel het fotograferen van dieren aannemelijker was geweest voor Jasmijn (ze wilde als kind met dieren werken en koos ook voor die richting op de middelbare school), ging haar hart toch sneller kloppen van haarfotografie. “Eerst volgde ik het Cibap in Zwolle de richting fotografie. Later specialiseerde ik me verder in fotografie bij het Technova College in Ede.” De kneepjes van het vak leerde ze op school, het ondernemerschap leerde ze in de praktijk doordat ze al op jonge leeftijd een studio had. “Maar het meest heb ik geleerd door zelfstudie op YouTube.”
Haarfotografie #
Jasmijn zocht kappers op om van haar passie haar werk te maken. Dat lukte. Het merendeel van haar opdrachten bestaat nu uit haarfotografie. “Creatief bezig zijn, samen met een team een concept uitdenken, dat vind ik echt te gek. De coiffure awards is bijvoorbeeld de belangrijkste wedstrijd in het kappersvak. Daar werken we drie maanden naar toe.”
Puur #
Zo uitbundig als de foto’s zijn met de modellen, zo ingetogen oogt Jasmijn op het eerste gezicht. “Zelf draag ik zelden make-up. Dat vinden veel klanten fijn aan mij; ik ben daar nuchter in en makkelijk benaderbaar.” Met die karaktereigenschappen hoopt ze internationaal aan de weg te timmeren. Dat doet ze niet alleen, samen met haar vriend zet ze nu al grote stappen.
Samenwerken #
“Tom richt zich op meer de zakelijke kant van mijn bedrijf, maar hij heeft een achtergrond in fotografie. Marketing, afspraken en het vervoer zijn dingen die hij bijvoorbeeld veel regelt. Ik heb nu nog een eenmanszaak, het doel is dat hij op termijn ook volledig voor mijn bedrijf kan werken.” Jasmijn vindt het prettig dat ze zich daardoor meer op fotografie kan richten. “Ik vind het belangrijk om voor kwaliteit te gaan. Ik bewerk mijn foto’s in meerdere programma’s. En ik werk bijvoorbeeld met een rastersysteem om de bewerking zo goed te krijgen dat er een kwalitatief eindbeeld ontstaat.”
Boekhoudpakket #
“Cijfers zijn echt niet mijn ding. Grote getallen kan ik niet uitspreken. Maar ik vind het wél belangrijk om te weten en te snappen wat er gaande is in mijn bedrijf.” Die cijfers kregen eerst een plek in Excel, dat werkte niet goed voor haar en daarna koos ze voor een boekhoudpakket. “Halverwege het jaar overstappen was het slechtste idee ooit, ik moest alles opnieuw invullen. Zo goed en zo kwaad als het ging richtte ze het systeem in. “In InDesign facturen maken kost toch veel meer tijd dan in een online boekhoudpakket, maar verder liep het niet zo soepel. Ik schakelde een boekhouder in. Helaas is een boekhouder geen erkend beroep en kan iedereen zeggen dat hij boekhouder is en er klopte alsnog niets van.”
Boekhouder #
Jasmijn besloot om over te stappen naar Moneybird. “In Moneybird heb je meer opties, je kunt bijvoorbeeld beter filteren op kwartaal en facturen versturen via de app.” Sinds 2021 werkt ze samen met boekhouder en Moneybird Expert Daphne Lie. Zij begeleidt Jasmijn bij de overstap naar Moneybird. “En gelukkig helpt ze me om het vorige boekjaar goed af te sluiten. De communicatie met haar is makkelijk en toegankelijk. Het irriteert me dat de meeste boekhouders direct alles willen uitstellen. Maar ik hou ervan om mijn werk snel en goed af te leveren en vind het prettig als de boekhouder dat ook doet.”