- Ondernemersverhaal
- 8 juni 2020
- Leestijd: 4 minuten
Jelle Medema
Jelle begon op zijn veertiende met de Makkelijke Moestuin. Een jonge knul met een moestuin, dat werd snel opgepakt. Ruim tien jaar later, bestaat het bedrijf nog steeds.
Toen ik mijn vader vertelde dat ik bij Makkelijke Moestuin was geweest, legde hij alles waar hij mee bezig was neer. “Oh!” riep hij. “Dat is Jelle met zijn familie! Die volg ik al jaren! Supergaaf hoe hij als jonge jongen zijn bedrijf startte en dat dat nu gewoon uitgegroeid is tot een hele community.” Een beetje verbaasd door deze reactie vertelde ik mijn moeder het verhaal van familiebedrijf de Makkelijke Moestuin, iets wat jij in dit artikel kunt lezen.
Makkelijke Moestuin zit helemaal in het noorden van Groningen. In de ruime boomgaard rondom een huis kun je de moestuinbakken al zien staan. Vierkante bakken met zestien of acht vakken, staand en liggend of kleine bakken van één vak. “Het concept is simpel, je hebt een moestuinbak met een aantal vakken en via onze Makkelijke Moestuin-app kun je precies zien wat je waar geplant hebt en welke acties je daarbij moet ondernemen. Stel je hebt pluksla geplant in het vakje rechts voor. Op de app verschijnt een vergrootglas op dit vak wanneer je iets kunt zien. De app vraagt je bijvoorbeeld of je al wat groens op ziet komen. Je hebt twee opties, ja of nee. De app past alle data aan op jouw antwoorden. Pluksla kiemt bijvoorbeeld tussen de 2 en 14 dagen. Daarnaast maakt de app to do’s voor je aan. Wanneer je bijvoorbeeld water moet geven, uitdunnen of verzorgen. Op deze manier kan iedereen moestuinieren!”
Familiebedrijf #
Ik zit aan de keukentafel met Saskia, Jelle en Arjen. Een moeder en haar twee zoons. Jelle begon op veertienjarige leeftijd de Makkelijke Moestuin. Jelle: “Ik moest voor school een project maken. Saskia kwam met het idee om iets te doen over tuinieren. Dat paste helemaal niet bij me. Ik kon nog geen kamerplant in leven houden. Ik ben toch begonnen en het project is helemaal uit de hand gelopen. Het is nooit de bedoeling geweest om een bedrijf te starten. Saskia heeft direct veel geholpen. Ik mocht nog geen kvk-nummer hebben bijvoorbeeld. En ze heeft het ook een hele tijd in de lucht gehouden toen ik even niet zo veel interesse had.” Saskia vult aan: “Jelle was een jonge knul met een moestuin. Dat werd erg snel opgepakt. Hij werd gevraagd om een boek te schrijven, de bestellingen voor zaden en bakken kwamen binnen. De vraag werd elk jaar meer.” Jelle: “We bieden mensen die niet zoveel tijd hebben, maar wel graag groentes willen verbouwen, een compleet pakket aan. Met een app die je precies vertelt wat je moet doen. Dit bestond nog niet.”
Broer Arjen kwam later bij het bedrijf. Arjen: “Mijn moeder en broer zochten iemand die bekend is met automatiseringsprocessen. Nou, laat ik dat nou net zijn! Zo ben ik er een beetje bij betrokken. Met familie werken is interessant en gezellig. Soms hebben we ook knallende ruzie, maar vijf minuten later is het dan weer goed! Dat hebben we wel moeten leren. Ook de andere mensen waar we mee werken zijn net familie. We kiezen wel mensen waar we ook vrienden mee kunnen worden, of al zijn. We kunnen allemaal ongelofelijk goed met elkaar overweg.”
Werkzaamheden #
“We hebben allemaal veel taken,” vertelt Jelle. “Ja, klopt! Maar we zetten dat wel allemaal heel efficiënt weg,” voegt Arjen toe. Saskia: “Vroeger pakten we zelfs de zaadjes zelf in en mixten we de grond, maar dat besteden we inmiddels uit. We doen alles zelf: de marketing, de administratie, de fotografie, het klantencontact, de app-ontwikkeling, het tekenen van de illustraties, onderzoek naar nieuwe zaadjes.” Jelle: “We willen de groenten die we aanbieden goed kennen. We hebben nu 33 soorten en zo nu en dan komt er eentje bij. De groenten moeten geschikt zijn voor onze manier van tuinieren. Zo hebben we bijvoorbeeld geen broccoli, omdat je dat op een klein vlak niet veel kan oogsten. Ook hebben we palmkool en geen boerenkool. Palmkool groeit omhoog. Boerenkool groeit in de breedte. Dat past niet in onze moestuintafel."
Moneybird en automatisatie #
“We zijn bij Moneybird beland omdat we in ons vorige pakket niet konden doen wat we wilden. Het automatiseren en pakketten aan elkaar koppelen kon niet. Echt zo’n programma uit 1990. We hebben nu bijna alles geautomatiseerd: Employes, onze webshop, bunq, Mollie, PayPal. We hebben er weinig werk mee! Moneybird heeft een fijne API (opent in nieuw tabblad) om mee te werken.” vertelt Arjen. “Ik volg de updates, dat cadeautje in de balk bovenin Moneybird. Daar las ik bijvoorbeeld over de automatische boekingsregels, dat is voor automatiseren geweldig! We hebben 15.000 bestellingen per jaar. Dat werkt alleen met bedrijven als Moneybird, Mollie, bunq, en andere koppelingen.”
Saskia doet de meeste administratie: “We doen zo veel mogelijk zelf. Toen we van een VOF naar een holdingstructuur gingen hebben we een fiscalist ingehuurd, als het nodig is begeleiden zij ons nog steeds. We werken daarnaast samen met boekhouder Feiko van Gool. We doen de boekhouding zelf, maar hij doet de aangiftes en geeft waar nodig advies. In totaal gaat het om acht verschillende accounts, en dat is toch wel wat werk.”