- Ondernemersverhaal
- 10 april 2020
- Leestijd: 5 minuten
Manon van Hees
Manon van Hees is onderdeel van de Lachende Zon, een reizend theater voor mensen met een ernstige verstandelijke beperking.
Er is niet voor iedereen theater en muziek. Zeker niet voor mensen met een ernstige verstandelijke beperking. Er is weinig cultureels op maat gemaakt voor deze doelgroep. Dat is precies wat de Lachende Zon dacht. Daarom zijn ze begonnen met theater en muziek maken speciaal voor mensen met een ernstige verstandelijke beperking. Maximaal vijftien mensen met een beperking komen naar de voorstelling, zodat ze iedereen persoonlijk kunnen betrekken. Familie en begeleiders mogen gewoon mee. “Graag zelfs. Mooi om te zien hoe ouders meegenieten. We zitten in een kleine zaal, waar iedereen in een cirkel zit. Zo kan iedereen goed meedoen!”
Manon van Hees is onderdeel van de Lachende Zon, een reizend theater voor mensen met een ernstige verstandelijke beperking. Het theatergezelschap is 27 jaar geleden opgericht door Elco. Elco zag dat voor mensen met een ernstige verstandelijke beperking geen theater of muziek wordt gemaakt. Dus is hij zijn eigen vorm van theater gaan ontwikkelen speciaal voor deze doelgroep. In dit artikel vertellen we het verhaal van Manon en de Lachende Zon, hun huidige voorstelling, overige werkzaamheden en hoe ze Moneybird inzetten voor hun bedrijf.
“Voordat Elco begon met de Lachende Zon, werkte hij in de zorg. Hij zag dat instellingen zo nu en dan een clown inhuurden of iets in die trant,” vertelt Manon. “Alle mensen met een beperking worden dan bij elkaar in een grote zaal gezet. De mensen die een driftbui kunnen krijgen zitten bij de deur, zodat ze eventueel snel weg kunnen. Dat kon beter.” Elco is samen met Margo (een andere theatermaker) een eigen vorm van theater gaan ontwikkelen met als doel dat ook mensen met een beperking kunnen genieten van theater, dans en kunst.
Voorstelling #
"Onder onze voorstellingen zit een strak concept en een logische opbouw van scènes,” legt Manon uit. “Sommige scènes zijn met muziek, anderen met sabbelpoppen, smijtpoppen of met instrumenten. Vanuit deze strakke, geregisseerde kaders hebben de spelers de vrijheid om op iedereen individueel in te spelen. De spelers voelen echt aan wie wat interessant vindt. Dat is wel een bijzondere gave.”
De huidige voorstelling heet Spiegel. “In woningen van mensen met een beperking hangt vaak geen spiegel. Sommigen slaan deze kapot, anderen krijgen er een driftbui van. En soms denken begeleiders dat het niet nodig is. Wij vinden dat mensen met een ernstige verstandelijke beperking hartstikke mooie mensen zijn. Ja, ze zien er anders uit, maar ook mooi. En daar gaat deze voorstelling over. Over hoe mooi je bent. Iedereen die komt krijgt een sticker met een spiegel er op. Begeleiders kunnen de tekst op de sticker invullen. “Dit is … Met hele mooie … “. En voor iedereen zingen we dan een liedje. Dan krijg je bijvoorbeeld: Dit is Ben en hij heeft hele mooie ogen. Je ziet de mensen gewoon opleven als ze hun eigen naam horen. Heerlijk.”
Andere werkzaamheden #
De Lachende zon reist heel Nederland door om de voorstellingen te geven. “De theatervoorstelling wordt voornamelijk geboekt door instellingen, echt als verwendagje. Daarnaast geven we regelmatig een huiskamerconcert voor een groep van maximaal tien mensen en hebben we nog twee kleine doorlopende theatervoorstellingen. Ook geven we de training ‘Jouw geluid’. In de training leren we mensen contact te maken met mensen met een ernstige verstandelijke beperking door middel van klank en ritme.”
Manon is verantwoordelijk voor alles behalve het creatieve werk. “Ik ben niet muzikaal. En ik weet niet hoe ik de mensen moet benaderen. Ik vind het mooi om een aantal keer per jaar mee te gaan. Maar ik hou ook van alles wat zich daarnaast afspeelt. Van het organiseren, het klantencontact, de nieuwsbrief opmaken en versturen, subsidie aanvragen, de marketing. Ik regel dat gewoon allemaal, zodat Elco en Margo lekker kunnen spelen.”
Dubbel werk #
“Onze boekhouder typte voorheen alle gegevens uit Moneybird over in Excel. Die uren moesten wij allemaal betalen. Dat ging niet gebeuren! De boekhouder wilde niet over naar Moneybird dus zijn we naar een andere boekhouder gegaan.” Op de website van Moneybird vond Manon een nieuwe Moneybird Expert. “Nu werken we met Annetje Tielemans. Gelukkig zit zij geen werk dubbelop te doen. Het meeste werk doe ik zelf, bonnetjes inscannen met de app enzo. Ik wil onze boekhouding zo compleet mogelijk aanbieden. Annetje maakt de jaarcijfers en doet de jaarafsluiting. We doen zelf de btw-aangifte. Binnenkort ga ik weer even naar haar toe. Dan lopen we samen door de administratie.”
Manon is een uur of twee in de week kwijt aan de boekhouding. “Dat is helemaal niet zo heel veel tijd, ik maak offertes, verstuur facturen, registreer betalingen. Wat fijn voor ons is, is dat je in Moneybird een onbeperkt aantal klanten kunt toevoegen. En dat je een goed overzicht hebt van de openstaande facturen. Ik verstuur vaak één herinnering als het niet betaald is, en daarna bel ik even. Dan is een factuur zo betaald!”
Tips voor andere ondernemers #
Als tip wil Manon nog meegeven om facturen gelijk te versturen. “Stuur een factuur gelijk de volgende dag. Je leeft ervan. Uit fatsoen de factuur later versturen is onzin. Toch hoor je het vaak. Misschien is het ook wat makkelijker voor mij omdat ik niet persoonlijk bij de dienst betrokken ben. Maar als een dienst is geleverd, versturen we de factuur gelijk.”