Urenregistratie voor je urencriterium

Er bestaan verschillende aftrekposten voor ondernemers, zoals de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je een urenregistratie voeren. Het voeren van urenregistratie is bedoeld om aan te tonen dat je aan het urencriterium voldoet.

Voorwaarden urenregistratie

Je voldoet meestal aan het urencriterium wanneer je aan de volgende 2 voorwaarden voldoet:

  1. Je besteedt in het kalenderjaar minimaal 1.225 uren aan je onderneming(en).

  2. Je moet meer tijd besteden aan je onderneming dan aan andere werkzaamheden (bijvoorbeeld in loondienst). Was je in 1 van de 5 voorafgaande jaren geen ondernemer? Dan hoef je niet te voldoen aan deze voorwaarde.

Let op: de bewijslast ligt bij jou. Niet bij de Belastingdienst. Met andere woorden: jij moet kunnen aantonen dat je aan het urencriterium voldoet, in plaats van dat de Belastingdienst moet kunnen aantonen dat jij er niet aan voldoet.

Hoe zorg je ervoor dat je uren goed registreert?

De belastingdienst geeft niet duidelijk aan hoe uren geregistreerd moeten worden. Maar als je wilt voldoen aan het urencriterium kun je er wel op afgerekend worden wanneer je dit niet goed doet. Daarom is het verstandig om precies te zijn in het registreren van je uren. Wij adviseren daarom om alle velden op de pagina Uren ook in te voeren zodat je zeker weet dat je aan het eind van het jaar niet tegen problemen aan loopt. Dit is ook de reden dat we voor ‘Van’ ‘Tot’ tijden hebben gekozen in plaats van een totaaltijd. Toch zijn niet alle velden verplicht. Je kunt bijvoorbeeld kiezen om het contact- en project veld leeg te laten. Zorg er dan wel voor dat je op basis van een omschrijving nog weet waar het over ging!

Verder kan het ook voor jezelf nuttig zijn om uren bij te houden, het is makkelijk om vanuit Uren de gelogde uren te factureren, het geeft inzicht in de uren van je medewerkers en je kunt bijhouden hoeveel uur er in een project is gaan zitten om na te gaan of dit project rendabel is of binnen budget blijft.

Welke uren tellen mee voor het urencriterium?

Alle uren die je besteedt aan jouw onderneming tellen mee voor het urencriterium. Dit zijn dus niet alleen de uren die je in rekening brengt aan jouw klanten. Tijd die je bijvoorbeeld besteedt aan het maken van offertes, het bijhouden van je administratie of het maken van je zakelijke website, tel je mee voor het urencriterium. Je moet de hoeveelheid tijd die je aan jouw onderneming besteedt wel aannemelijk kunnen maken. Soms ben je wel beschikbaar voor jouw onderneming, maar verricht je geen werkzaamheden. Die uren tellen niet mee voor het urencriterium.

Voorbeeld Peter heeft een bedrijf. Hij is in het weekend 24 uur per dag telefonisch bereikbaar voor zijn klanten. De klanten bellen als er een storing is. Dat komt ongeveer 1 keer in de maand voor. Peter is 3 uur bezig om de storing op te lossen. Deze 3 uur mag Peter meerekenen voor het urencriterium. De overige uren die hij bereikbaar was, mag hij niet meerekenen voor het urencriterium, omdat hij die uren niet gewerkt heeft.

Overzicht van geregistreerde uren

Voor een overzicht van het totaal aantal geregistreerde uren ga je op het tabblad Uren naar Rapporten. Hier kun je links bovenaan de pagina het filter instellen op de gewenste periode. Vervolgens klik je aan de rechterkant op het 'statistieken-icoon'. Je ziet dan precies hoeveel uren je declarabel/niet declarabel hebt geschreven en welke uren je al op een concept factuur hebt staan of al gefactureerd zijn over de geselecteerde periode.

Hoe lang moet ik mijn urenregistratie bewaren?

De urenregistratie is onderdeel van je administratie. De bewaarplicht die geldt voor zaken als jouw financiële administratie, declaraties etc. ook geldt voor jouw urenregistratie.

Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren