Btw-correcties & suppletie

We willen de btw-aangifte zo makkelijk mogelijk maken, daarom herkent Moneybird correctiebedragen en neemt dit automatisch mee in je volgende btw-aangifte. Ook kun je voor de herkende correcties een suppletieaangifte indienen via Moneybird.

Correcties toevoegen aan de btw-aangifte

Moneybird herkent automatisch de correcties in je administratie nadat je in 2021 een btw-aangifte via Moneybird hebt ingediend. Moneybird kan alleen aan de hand van de ingevoerde verkoopfacturen, inkoopfacturen, bonnetjes en memoriaalboekingen van btw-correctie privégebruik, een correctie automatisch herkennen. Een vrije invoer is niet mogelijk. Heb je bijvoorbeeld in dit kwartaal een inkoopfactuur verwerkt, verwijderd of gewijzigd waarvan de factuurdatum in een afgelopen kwartaal ligt, dan herkent Moneybird deze inkoopfactuur als een correctie. De correcties worden in het btw-overzicht weergegeven als 'Correcties uit vorige periode'.

Je klikt op het bedrag om een specificatie in te zien van de facturen die door Moneybird als correctie herkend zijn.

Als je nog niet eerder aangifte gedaan hebt via Moneybird dan herkent Moneybird de correcties van de voorgaande periodes nog niet. De eerste aangifte in 2021 vormt namelijk het startpunt voor de herkenning van correcties. Om eventuele correcties in de toekomst wel mee te nemen bij de elektronische aangiftes vanuit Moneybird, is het raadzaam om de aangifte wel via Moneybird te doen. De correcties van een eerdere periode kun je eenmalig apart aangeven middels een suppletieaangifte via het portaal van de Belastingdienst. Moneybird herkent vervolgens de juiste correcties automatisch in de toekomst en neemt deze mee in je aangifte.

Herkende correcties niet meenemen in de btw-aangifte

Het kan wenselijk zijn om bepaalde herkende correcties niet mee te nemen in de btw-aangifte, bijvoorbeeld omdat de herkende correcties eerder aangegeven zijn bij de Belastingdienst. Tijdens het indienen van de btw-aangifte via Moneybird geef je aan dat je een correctie niet wilt meenemen in je btw-aangifte. Wanneer je via Btw-aangiftes een btw-aangifte aangemaakt hebt, geef je aan dat je herkende correcties niet wil meenemen.

Je kunt een correctie niet meenemen door op het bedrag achter 'Correcties uit vorige periode(s)' te klikken. Je krijgt een specificatie van facturen die als 'correctie' herkend zijn, je kunt bovenaan klikken op 'Handmatig wijzigen'. Vervolgens kun je aanvinken welke herkende correcties je niet wilt meenemen in je btw-aangifte en kiezen voor 'Correcties zijn al bekend bij de Belastingdienst'.

Suppletieaangifte

Een suppletieaangifte is een btw-aangifte waarmee je correcties doorgeeft aan de Belastingdienst. De Belastingdienst stelt het verplicht om voor correcties boven de € 1.000 een suppletieaangifte in te dienen.

Suppletieaangifte indienen

Je kunt in Moneybird een suppletieaangifte indienen voor de herkende correcties via 'Btw-aangiftes'. Vervolgens klik je op de button 'Nieuwe aangifte indienen > Nieuwe btw-suppletie' om een suppletieaangifte aan te maken. Vervolgens geef je aan voor welke periode je een btw-suppletie wilt indienen. De periode is altijd het kwartaal of jaar waar de herkende correctie betrekking op heeft.

Als correcties boven de € 1.000 herkend zijn door Moneybird, is het niet mogelijk om deze correctie in de volgende aangifte mee te nemen. Je dient een suppletieaangifte te doen. Je krijgt hier een melding van bij 'Elektronische btw-aangiftes'.

Correcties toevoegen aan de suppletieaangifte

Moneybird herkent automatisch of er correcties zijn in de administratie. De herkende correcties kun je als btw-suppletie indienen via Moneybird. Moneybird kan alleen aan de hand van de ingevoerde verkoopfacturen, inkoopfacturen, bonnetjes en memoriaalboekingen van btw-correctie privégebruik, een correctie automatisch herkennen. Je kunt niet middels een vrije-invoer bedragen toevoegen aan de suppletieaangifte. Als je bijvoorbeeld in dit kwartaal een factuur verwerkt, verwijdert of wijzigt waarvan de factuurdatum in een afgelopen kwartaal ligt, dan herkent Moneybird deze factuur als een correctie.

Herkende correcties niet meenemen in de suppletieaangifte

Nadat je een btw-suppletie aanmaakt in Moneybird klik je op het bedrag achter ‘Verschil tussen originele btw-aangiftes en suppletie-aangifte'. Je ziet dan een specificatie met herkende correcties die worden meegenomen in je suppletieaangifte. Wanneer je niet wilt dat een correctie wordt meegenomen in de suppletieaangifte kun je terug gaan naar 'Btw-aangiftes'. Je kunt een correctie niet meenemen door op het bedrag achter 'Correcties uit vorige periode(s)' te klikken. Je krijgt een specificatie van facturen die als 'correctie' herkend zijn, je kunt bovenaan klikken op 'Handmatig wijzigen'. Vervolgens kun je aanvinken welke herkende correcties je niet wilt meenemen in je suppletie aangifte en kiezen voor 'Correcties zijn al bekend bij de Belastingdienst'.

Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren