Inkomstenbelasting-aangifte met de hulp van Moneybird


Iedere Nederlandse inwoner moet aangifte doen over zijn of haar inkomsten. Ieder jaar vraagt de Belastingdienst of je daarvoor je inkomstenbelasting wilt doen, de ib-aangifte.

Omdat de inkomstenbelasting geen zakelijke belasting is, maar een privébelasting, vind je hier geen complete overzichten van in Moneybird. Er zijn namelijk ook privégegevens bij nodig, bijvoorbeeld betaalde hypotheekrente als je een koophuis hebt, eventuele aftrekbare ziektekosten of giften aan een goed doel.

Ben je ondernemer, dan heb je voor de inkomstenbelasting wel gegevens van je bedrijf nodig om je inkomstenbelasting-aangifte te kunnen doen. In Moneybird kun je daarvoor onder andere gebruik maken van de resultatenrekening en de balans. Je kunt deze vinden onder het tabblad Rapporten.

Betalingen voor Inkomstenbelasting en Zorgverzekeringswet aan de Belastingdienst

De inkomstenbelasting en bijdrage zorgverzekeringswet zijn privébelastingen. Als je de bedragen via je zakelijke rekening betaalt, kun je de transacties als privé-onttrekkingen boeken. Als je een eenmanszaak of VOF hebt, kun je via Instellingen > Categorieën vanuit de set ‘Ondernemer - Privé’ de categorie ‘Inkomstenbelasting en ZVW’ toevoegen.

categorie toevoegen voor inkomstenbelasting en zorgverzekeringswet

Je kunt deze categorie vervolgens selecteren bij het verwerken van de banktransactie. Als Moneybird nog geen suggestie geeft voor de categorie bij het verwerken van de transactie, kun je hem zelf opzoeken door (een deel van) de naam van de categorie in te typen in de zoekbalk in het schermpje met de suggesties.

Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren