Afstandsverkopen verwerken


Als je afstandsverkopen hebt, moet je op de facturen voor je klanten het btw-tarief uit het land van de klant gebruiken. Daarnaast moet je ook btw-aangifte doen in het betreffende land. Het is mogelijk om de afstandsverkopen in Moneybird te verwerken, maar we willen er wel vast bij aangeven dat dit momenteel geen standaard functionaliteit is. Sommige stappen kunnen daardoor misschien wat omslachtig overkomen.

Je kunt de volgende aanpassingen maken in Moneybird, zodat je de afstandsverkopen kunt verwerken:

1. Vermeld het buitenlandse btw-nummer op je facturen. Als je bent ingeschreven bij de belastingdienst van het betreffende land, zul je een extra btw-nummer uit dat land krijgen. Je kunt het buitenlandse btw-nummer met behulp van een extra veld op je facturen vermelden.

Let er op dat als je ook een UBL-factuur naar je klant stuurt, in de UBL-factuur alleen je ‘normale’ btw-nummer wordt verwerkt en niet het extra buitenlandse btw-nummer. UBL-facturen zijn doorgaans alleen nuttig als je klant een ondernemer/bedrijf is. Bij afstandsverkopen is je klant een particulier, je kunt er daarom voor kiezen om de UBL-factuur niet naar de klant te sturen. Bij de gegevens van de klant op het tabblad Contacten kun je instellen dat je geen UBL-factuur als extra bijlage wilt meesturen.

2. Voeg buitenlandse btw-tarieven toe. Buitenlandse btw-tarieven voor buiten de EU zijn niet standaard beschikbaar in Moneybird, maar je kunt deze zelf aanmaken. Het zelf aanmaken van tarieven is een ‘verstopte’ functie in Moneybird. We hebben deze functie verstopt, omdat de meeste bedrijven voldoende hebben aan de standaard lijst met tarieven die beschikbaar zijn en in het verleden hebben we gemerkt dat mensen toch zelf tarieven aanmaakten en daarbij niet de goede instellingen gebruikten, waardoor de btw niet goed in de rapporten werd verwerkt.

Het is handig om de naam van het land te verwerken in de naam van het btw-tarief, zodat je later tijdens het maken van een factuur goed kunt herkennen welk btw-tarief je nodig hebt.

Afstandsverkopen moeten in je Nederlandse btw-aangifte worden aangegeven bij rubriek 3c. Dit kun je regelen door bij het aanmaken van het btw-tarief bij ‘Rapportkenmerk 1’ te kiezen voor ‘NL/3c Installatie/afstandsverkopen binnen de EU`. ‘Rapportkenmerk 2’ heb je niet nodig en kun je op ‘Geen kenmerk’ laten staan. Bij de ‘Belastingcategorie’ kun je kiezen voor ‘Hoog tarief’ of ‘Laag tarief’, afhankelijk van of het het hoge of lage btw-tarief in het betreffende land is.

3. De btw-aangifte. Als je tenslotte een verkoopfactuur verstuurt met daarop het aangemaakte btw-tarief, wordt automatisch het juiste percentage aan btw berekenen en meegenomen bij rubriek 3c in het rapport voor je Nederlandse btw-aangifte. Je moet ook btw-aangifte doen in het betreffende land, hiervoor is helaas niet direct een rapport beschikbaar in Moneybird. Wel kun je in Moneybird de bedrag opvragen die je naar klanten in het betreffende land hebt gefactureerd:

Als je bij het btw-rapport in het filter kiest voor Soort btw-rapportage > Btw-overzicht, dan krijg je een overzicht van de bedragen per btw-tarief dat je hebt gebruikt. Als je de naam van het land in de naam van het btw-tarief hebt verwerkt, kun je uit dit overzicht halen welke bedragen je moet aangeven.

Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren