Btw-aangifte buiten Nederland en buiten de EU

Binnen de EU heeft Moneybird tarieven die je zelfde kunt instelling via Instellingen > Btw. Als je een Nederlands bedrijf hebt en belastingplicht hebt in een ander land dat geen deel uitmaakt van de EU, dan kun je dat ook in Moneybird verwerken. We moeten er wel eerlijk bij zeggen dat we daarvoor niet per se de beste oplossing hebben.

Je kunt hiervoor een aantal wijzigingen maken aan de instellingen in Moneybird. De facturen waarop je buitenlandse btw in rekening brengt moeten er anders uitzien én je hebt extra btw-tarieven nodig.

• Instellingen op de verkoopfactuur: Je kunt via Instellingen > Bedrijfsgegevens een extra afzenderadres aanmaken met daarin het niet-Nederlandse btw-nummer in een extra veld. Nadeel: wanneer je facturen verstuurt in UBL-formaat, zal daarop altijd het btw-nummer van het veld worden overgenomen dat staat ingesteld bij het standaard afzenderadres. Daarnaast is het niet mogelijk om Peppol te (gaan) gebruiken buiten Nederland.

• Btw-tarieven toevoegen: Het is mogelijk om zelf extra btw-tarieven toe te voegen, maar dit is een verstopte functie in Moneybird, omdat de meeste ondernemers voldoende hebben aan de Nederlandse tarieven. Dat kan via Instellingen > Btw op de toevoegen-knop klikken, hier krijg je een pagina waar je uit een lijst met Nederlandse tarieven kunt kiezen. Als je achter de URL in de adresbalk ?advanced=true zet, krijg je een pagina waar je zelf een tarief kunt aanmaken. De URL van de pagina lijkt dan op: 'https://moneybird.com/12345678901234567890/tax_rates/new?advanced=true' (maar op de plek van de getallen staat dan een andere reeks die hoort bij jouw administratie).

Als je via het tabblad Rapporten het btw-rapport opent, zie je in eerste instantie het rapport voor de Nederlandse aangifte. Moneybird heeft geen specifiek rapport voor andere landen, maar als je bij het btw-rapport in het filter kiest voor 'Soort btw rapportage: Btw-overzicht' krijg je een overzicht gesplitst naar de verschillende tarieven die gebruikt zijn. Aan de hand hiervan kun je bepalen wat er in de andere landen aangegeven moet worden.