Btw-tarieven in Moneybird


Tijdens het maken van een verkoopfactuur of het inboeken van een inkoopfactuur/bon kun je bij de factuurregels aangeven welk btw-tarief van toepassing is. Moneybird berekent vervolgens automatisch het btw-bedrag van de factuur. Daarnaast wordt er een rapport voor je btw-aangifte samengesteld.

Via Instellingen > Btw beheer je welke btw-tarieven actief zijn in je administratie. In het overzicht zie je welke tarieven op dit moment actief zijn. Deze tarieven kun je selecteren bij verkoopfacturen of inkoopfacturen.

Overzicht btw-tarieven

In het overzicht kun je de btw-tarieven naar een andere volgorde slepen. Het tarief dat bovenaan staat, wordt standaard geselecteerd bij een nieuwe factuur. Als je bijvoorbeeld het vaakst het 9% btw tarief nodig hebt, is het handig om die bovenaan te zetten.

Btw-tarief toevoegen

Via de toevoegen-knop bovenaan kun je andere btw-tarieven toevoegen. Als je met je administratie bezig bent, je maakt bijvoorbeeld een factuur, kun je ook vanuit de factuur aangeven dat je een ander btw-tarief wilt toevoegen. Je komt dan op hetzelfde scherm. Je krijgt een lijst met btw-tarieven, hierin kun je aanvinken welke je wilt toevoegen. Let er hierbij op dat er verschillende tarieven zijn voor verkoopfacturen en inkoopfacturen.

Btw-tarief verwijderen of deactiveren

Als je een btw-tarief niet meer nodig hebt, kun je het btw-tarief verwijderen of deactiveren. Als je in het overzicht op een btw-tarief klikt, staat één van deze opties bovenaan het scherm.

Welke optie beschikbaar is, hangt af van of het btw-tarief al gebruikt is bij een factuur. Is het btw-tarief nog niet gebruikt, dan kun je hem verwijderen door op het prullenbakje te klikken. Is het btw-tarief al wel gebruikt, dan kun je het tarief deactiveren. Deactiveren zorgt er voor dat je het btw-tarief niet kunt selecteren bij nieuwe facturen. Maar bij bestaande facturen verandert er niets.

Als je een btw-tarief deactiveert, kijkt Moneybird of het btw-tarief in gebruik is bij periodieke facturen en/of producten. Is dat het geval, dan kun je een nieuw btw-tarief kiezen voor de betreffende periodieke facturen en producten.

Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren