Kleineondernemersregeling (KOR)


Als je bent aangemeld voor de kleine ondernemersregeling, kun je in Moneybird de btw-tarieven ‘Btw vrijgesteld’ gebruiken. Je kunt deze btw-tarieven toevoegen via Instellingen > Btw. Er is een btw-tarief voor je verkoopfacturen en een btw-tarief voor je inkoopfacturen. Bij het invoeren van een factuur kun je het ‘Btw vrijgesteld’ tarief selecteren op de factuurregels. Bij het selecteren van dit btw-tarief wordt automatisch de wettelijk verplichte tekst 'Vrijgesteld van btw' op de factuur vermeld.

De 'normale' btw tarieven, zoals 21% btw heb je dan niet meer nodig. De btw-tarieven die je niet meer nodig hebt, kun je deactiveren. Als je via Instellingen > Btw op een tarief klikt, kun je het tarief in het volgende scherm deactiveren (of verwijderen als je het tarief nog nooit hebt gebruikt). Als je een btw-tarief deactiveert, blijven alle gemaakte boekingen bewaard, maar kun je het btw-tarief niet meer gebruiken bij nieuwe facturen/bonnen.

De KOR tot en met 2019

Tot en met 2019 was de kleineondernemersregeling geen volledige vrijstelling van de btw. Je kon in aanmerking komen voor een gedeeltelijke of volledige vermindering van het btw-bedrag dat je aan de Belastingdienst moest afdragen. Op de website van de Belastingdienst vind je meer informatie over de oude regeling.

De btw die je zonder de KOR moest afdragen wordt in Moneybird bijgehouden in het rapport voor de btw aangifte en op je balans. Wanneer je in aanmerking komt voor de KOR tot en met 2019 kan dat in deze twee rapporten verwerkt worden. Dit kun je regelen met een memoriaalboeking via het tabblad Inkomend.

Voor de boeking heb je twee categorieën nodig:

  • Btw kwijtschelding kleine ondernemersregeling (KOR) (t/m 2019), deze kun je via Instellingen > Categorieën toevoegen vanuit de set 'Veelgebruikte categorieën'.
  • Een categorie om het bedrag als inkomsten op te boeken. Je kunt hiervoor een 'losse categorie' toevoegen en daarbij kiezen voor het type categorie 'Overige inkomsten en uitgaven'. De naam kun je daarbij zelf bepalen, bijvoorbeeld iets als ‘Overige buitengewone baten’.

In de memoriaalboeking selecteer je beide categorieën en vul je het bedrag van de vermindering in. Bij de regel met de categorie ‘Btw kwijtschelding kleineondernemersregeling (KOR) (t/m 2019)’ vul je het bedrag in aan de debetkant. Bij deze regel kun je het btw tarief 'Kleineondernemersregeling (t/m 2019)' selecteren, zodat het bedrag ook in het rapport voor de btw-aangifte wordt verwerkt. Op de regel met ‘Overige opbrengsten’ vul je het bedrag in aan de creditkant, hier hoef je geen btw-tarief te selecteren.

Kleineondernemersregeling in Moneybird verwerken


Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren