Btw bij leveringen aan particulieren in andere EU-landen


Lever je aan particulieren in andere EU-landen? Dan kun je met verschillende btw-regelingen te maken krijgen. In de btw-tarief calculator kun je nagaan welke regeling in jouw situatie van toepassing is. Je kunt in Moneybird via Instellingen > Btw de tarieven toevoegen die je nodig hebt. In dit artikel beschrijven we voor vier verschillende regelingen de factuureisen en regels bij de btw-aangifte. 

Voor situatie 2, 3 en 4 geldt: De bedragen die je bij verschillende regelingen aan moet geven bij de Belastingdienst, vind terug je in Moneybird in het btw-rapport via Rapporten > Btw-overzicht. In het btw-rapport kun je in het linksboven bij de filter kiezen bij 'Soort btw-rapportage' kiezen voor 'Btw-overzicht'. Met dit filter krijg je een overzicht van alle btw-tarieven die in de gekozen periode zijn gebruikt. 

Als je extra gegevens op je facturen moet vermelden, kun je dit in Moneybird regelen met behulp van extra velden en/of in de voetnoot van de factuur.

1. Je brengt de normale Nederlandse btw in rekening

  • Factuureisen: Als je de normale Nederlandse btw in rekening brengt bij je klanten, dan zijn er geen speciale zaken waar je rekening mee moet houden. Je kunt je facturen op de normale manier opmaken.
  • De btw-aangifte: De btw die je moet afdragen komt automatisch terug in het rapport voor de normale btw-aangifte en de btw-aangifte.

2. Je maakt gebruik van de Unieregeling

  • Factuureisen: Als je gebruik maakt van de Unieregeling, dan breng je de btw in rekening van het land waar je naar levert. Je facturen moeten verder aan de normale Nederlandse factuureisen voldoen.
  • De btw-aangifte: Voor het afdragen van de btw doe je per kwartaal een extra aangifte bij de Nederlandse Belastingdienst, dit staat los van je ‘normale’ btw-aangifte. De bedragen die je moet aangeven voor de Unieregeling vind je in Moneybird terug in het btw-overzicht. Je kunt hier de tarieven die met de Unieregeling te maken hebben opzoeken en de bedragen gebruiken voor de aangifte van de Unieregeling.

3: Je geeft de btw aan in het betreffende land en in je Nederlandse aangifte bij rubriek 3c

  • Factuureisen: Als je de btw uit een ander EU-land in rekening brengt, je de btw in het betreffende land zelf aangeeft en afdraagt en het in de Nederlandse btw-aangifte bij rubriek 3c moet vermelden, dan krijg je te maken met de factuureisen uit het betreffende land. Hierdoor kunnen we niet precies aangeven aan welke eisen je facturen moeten voldoen, je kunt dit navragen bij de Belastingdienst van het betreffende land. 
  • De btw-aangifte die je in een ander land moet doen, kan niet vanuit Moneybird worden verzonden. Dit kun je zelf regelen bij de Belastingdienst van het betreffende land. De bedragen die je moet aangeven vind je in Moneybird terug in het btw-overzicht. Je kunt hier de btw-tarieven van het betreffende land opzoeken en de bedragen gebruiken in de aangifte. Voor het aangeven van de bedragen bij rubriek 3c in je Nederlandse btw-aangifte hoef je zelf niets te doen. Moneybird regelt dit automatisch aan de hand van de instellingen van het btw-tarief.

4: Je geeft de btw alleen aan in het betreffende land

  • Factuureisen: Als je de btw uit een ander EU-land in rekening brengt, je de btw in het betreffende land zelf aangeeft en afdraagt, dan krijg je te maken met de factuureisen uit het betreffende land. Hierdoor kunnen we niet precies aangeven aan welke eisen je facturen moeten voldoen, je kunt dit navragen bij de Belastingdienst van het betreffende land. 
  • De btw-aangifte die je in een ander land moet doen, kan niet vanuit Moneybird worden verzonden. Dit kun je zelf regelen bij de Belastingdienst van het betreffende land. De bedragen die je moet aangeven vind je in Moneybird terug in het btw-overzicht. Je kunt hier de btw-tarieven van het betreffende land opzoeken en de bedragen gebruiken in de aangifte.

Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren