De btw-aangifte elektronisch indienen
Het is mogelijk om direct vanuit Moneybird de btw-aangifte bij de Belastingdienst in te dienen. Dit noemen wij de elektronische btw-aangifte. Met één druk op de knop geven wij al je gegevens door aan de Belastingdienst. Dat voorkomt fouten bij het overtypen en het bespaart tijd.
Hoe werkt de elektronische btw-aangifte in Moneybird?
We berekenen de btw aan de hand van de inkoop- en verkoopfacturen die je invoert in je administratie. Het is dus belangrijk dat je al je documenten correct in Moneybird hebt staan. Zodra je dit gedaan hebt kun je de elektronische btw-aangifte starten vanuit Btw-aangiftes > Nieuwe elektronische btw-aangifte
. Na het selecteren van de juiste periode, een controle-stap en het ondertekenen, verstuur je je btw-aangifte met één klik. Vergeet niet de btw-aangifte te betalen! Hier word je namelijk niet meer aan herinnerd door ons of de Belastingdienst.
Je kunt per maand, kwartaal of per jaar aangifte doen. Als je voor een maand uit een kwartaal al een maandaangifte hebt gedaan, dan is de kwartaalaangifte niet meer mogelijk. Dit geldt ook voor een kwartaal- versus een jaaraangifte.
De video is opgenomen met de oude navigatie en komt niet geheel overeen met de werkelijkheid. Nieuwe video’s volgen!
De Belastingdienst verstuurt na het doen van de aangifte een bevestiging via e-mail en je kan in hun online omgeving nakijken of de aangifte is overgekomen. De status is in dat geval 'Ingestuurd via software'. Wil je de gegevens inzien die je hebt doorgestuurd, dan kun je deze in Moneybird vinden door te klikken Btw-aangiftes
. Via de knop "Download PDF", kun je de aangifte als PDF opslaan.
Welk btw-nummer gebruik je bij de aangifte als je een eenmanszaak hebt?
Als je een eenmanszaak hebt, heb je met ingang van 2020 een nieuw btw-identificatienummer ontvangen dat je op je facturen kunt vermelden. Bij contact met de Belastingdienst moet je nog je oude omzetbelastingnummer (met je BSN) gebruiken. Dit geldt ook bij het indienen van je btw-aangifte vanuit Moneybird.
Bij de stappen van de elektronische btw-aangifte vraagt Moneybird je automatisch om het oude omzetbelastingnummer in te vullen, je kunt dit invullen met de vorm '123456789B01'. Als je oude omzetbelastingnummer al in Moneybird bekend is, bijvoorbeeld doordat je al eerder aangifte vanuit Moneybird hebt gedaan, wordt het nummer automatisch voor je ingevuld. Je kunt het nummer dan nog wel controleren.
Wanneer kan ik gebruik maken van de elektronische btw-aangifte?
Je gegevens moeten geverifieerd zijn
Moneybird dient de btw-aangifte in naar aanleiding van de gegevens in je administratie. Om er zeker van te zijn dat jij gemachtigd bent de aangifte te doen, moeten je kvk-nummer, btw-nummer, e-mailadres en bankrekening geverifieerd zijn. Alleen dan kun je gebruik maken van de elektronische btw-aangifte. Als je een Moneybird Betaalrekening hebt, dan hoef je die niet apart te verifiëren.
Waarom Moneybird wil dat je je gegevens verifieert
Je zit in een betaald pakket
Wanneer je je complete boekhouding in Moneybird bijhoudt, zit je doorgaans in een betaald pakket. Wil je je btw-aangifte doen, dan heeft Moneybird alle informatie van de afgelopen periode nodig. Daarom is het alleen mogelijk om vanuit een betaald pakket je btw-aangifte te sturen naar de Belastingdienst.
Correcties en suppleties
Ook je correcties en suppleties kun je via Moneybird indienen. Voorwaarde is wel dat je al elektronische btw-aangifte over een vorige periode hebt ingediend via Moneybird. Mocht je dat nog niet eerder gedaan hebben, maar je wilt hier wel mee beginnen, dan ga je als volgt te werk.
Als je nu in de aangifte over vorige periode correcties van eerdere periodes wilt meenemen, kan dat helaas nog niet via Moneybird. Moneybird kan correcties pas herkennen nadat je een btw-aangifte elektronisch hebt ingediend. Om eventuele correcties in de toekomst wel mee te kunnen nemen bij de elektronische aangiftes vanuit Moneybird, doe je nu de btw-aangifte over vorige periode elektronisch via Moneybird en geef je de correcties van eerdere periodes apart aan.
Als je een bedrag moet betalen, kun je dit bedrag meteen betalen met het betalingskenmerk dat je na het indienen van de aangifte krijgt. Voor de correcties die je nog moet aangeven over eerdere periodes kun je een losse suppletie-aangifte indienen via de website van de Belastingdienst. Op de website van de Belastingdienst vind je meer informatie over de suppletie-aangifte. Als je een bedrag moet betalen, kun je wachten totdat je de naheffingsaanslag van de Belastingdienst hebt ontvangen.
De elektronische btw-aangifte voor adviseurs
Adviseurs kunnen namens hun klanten de elektronische btw-aangifte starten. Bovenstaande eisen blijven wel van toepassing. De desbetreffende administratie dient in een betaald pakket te zitten, alle gegevens dienen geverifieerd te zijn en het desbetreffende bedrijf moet per kwartaal of per jaar aangifte doen. Voor de adviseur komt hier nog een voorwaarde bij. De Belastingdienst vraagt ons namelijk een BECON-nummer mee te sturen zodra een adviseur namens een bedrijf aangifte doet. Daarom dien je je BECON-nummer in te vullen alvorens je iemands elektronische btw-aangifte in kan dienen.
Was dit artikel nuttig?
Dat is fantastisch!
Hartelijk dank voor uw beoordeling
Sorry dat we u niet konden helpen
Hartelijk dank voor uw beoordeling
Feedback verzonden
We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren