Inkoopfactuur uit buitenland en btw naar jou verlegd


In Moneybird voeg je een btw-tarief toe via Instellingen > Btw. Je ziet de veelgebruikte btw-tarieven en via 'Toevoegen' voeg je specifiekere btw-tarieven toe. Moneybird biedt daarvoor veel tarieven, bijvoorbeeld wanneer je btw-verlegd binnen of buiten de EU of wanneer je btw vrijgesteld bent.

Inkopen uit het buitenland

Er zijn uitzonderingen waarbij er geen btw-tarief beschikbaar is in Moneybird. Dit komt voor bij inkopen uit het buitenland, waarbij geen btw op de factuur staat vermeld én de btw is verlegd naar jou. In dat geval dien je toch een btw-aangifte te doen en je moet de btw alsnog betalen. 

Voorbeelden hiervan zijn Facebook- en Google-facturen. Hieronder een voorbeeld bij btw verlegd: 

Stel je hebt voor € 100 aan Facebook advertenties gekocht. Op de factuur staat geen btw-bedrag. In de btw-aangifte moet je bij rubriek 4b € 21 btw aangeven. De kosten zijn hoger dan op de factuur staan, namelijk € 100 + de btw die afgedragen moet worden. In dit geval kun je de inkoopfactuur met een bedrag van € 121 inboeken. In plaats van 21% maak je een nieuw btw tarief aan met als percentage 17,355% (21/121) (of 8,257% (9/109) wanneer het om 9% gaat) aan waarbij je rubriek 4b als rapportkenmerk selecteert. Het betreffende tarief selecteer je dan op de factuurregel.

In Moneybird is hier geen standaard btw-tarief voor beschikbaar. Deze kun je wel zelf aanmaken. Let er op dat dit in de meeste gevallen niet nodig is, maar alleen in uitzonderingssituaties zoals hierboven beschreven. Je maakt in dit geval zelf een nieuw btw-tarief aan waarbij de btw dan wel alleen in rubriek 4b wordt opgenomen. Tijdens het verwerken van de inkoopfactuur kun je dan dit btw-tarief gebruiken. Vervolgens kun je met de cijfers op het btw-rapport incidentele aangifte doen. Meer informatie over dit onderwerp vind je op de website van de Belastingdienst.

Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren