Btw-tarieven

Tijdens het maken van een verkoopfactuur of het inboeken van een inkoopfactuur/bon kun je bij de factuurregels aangeven welk btw-tarief van toepassing is. Moneybird berekent vervolgens automatisch het btw-bedrag van de factuur. Daarnaast wordt er een rapport voor je btw-aangifte samengesteld.

Via Instellingen > Btw beheer je welke btw-tarieven actief zijn in je administratie. In het overzicht zie je welke tarieven op dit moment actief zijn. Deze tarieven kun je selecteren bij verkoopfacturen of inkoopfacturen.

Overzicht btw-tarieven

In het overzicht kun je de btw-tarieven naar een andere volgorde slepen. Het tarief dat bovenaan staat, wordt standaard geselecteerd bij een nieuwe factuur. Als je bijvoorbeeld het vaakst het 9% btw tarief nodig hebt, is het handig om die bovenaan te zetten.

Btw-tarief toevoegen

Via de toevoegen-knop bovenaan kun je andere btw-tarieven toevoegen. Als je met je administratie bezig bent, je maakt bijvoorbeeld een factuur, kun je ook vanuit de factuur aangeven dat je een ander btw-tarief wilt toevoegen. Je komt dan op hetzelfde scherm. Je krijgt een lijst met btw-tarieven, hierin kun je aanvinken welke je wilt toevoegen. Let er hierbij op dat er verschillende tarieven zijn voor verkoopfacturen en inkoopfacturen.

Btw-tarief verwijderen of deactiveren

Als je een btw-tarief niet meer nodig hebt, kun je het btw-tarief verwijderen of deactiveren. Als je in het overzicht op een btw-tarief klikt, staat één van deze opties bovenaan het scherm.

Welke optie beschikbaar is, hangt af van of het btw-tarief al gebruikt is bij een factuur. Is het btw-tarief nog niet gebruikt, dan kun je hem verwijderen door op het prullenbakje te klikken. Is het btw-tarief al wel gebruikt, dan kun je het tarief deactiveren. Deactiveren zorgt er voor dat je het btw-tarief niet kunt selecteren bij nieuwe facturen. Maar bij bestaande facturen verandert er niets.

Als je een btw-tarief deactiveert, kijkt Moneybird of het btw-tarief in gebruik is bij periodieke facturen en/of producten. Is dat het geval, dan kun je een nieuw btw-tarief kiezen voor de betreffende periodieke facturen en producten.

Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren