Btw-overzicht

De meeste ondernemers hebben te maken met btw. Als je Moneybird gebruikt voor je boekhouding, hoef je gelukkig zelf weinig aandacht aan btw te besteden. Op basis van de verkoopfacturen die je maakt en de inkoopfacturen en bonnen die je verwerkt, houdt Moneybird de btw automatisch bij.

Via het tabblad Rapporten kun je het btw-overzicht openen. Hierin vind je alle bedragen terug die met de btw te maken hebben.

Via het btw-overzicht kun je drie verschillende overzichten bekijken:

  • Btw-overzicht Nederland
  • Btw-overzicht
  • ICP-overzicht Nederland

In het filter bovenaan het rapport kun je kiezen welk overzicht je wilt zien en voor welke periode.

Filter in het btw-overzicht

Btw-overzicht

In het btw-overzicht vind je alle btw-tarieven terug die je hebt gebruikt in de gekozen periode. Per btw-tarief zie je het totaalbedrag van de factuurregels waarop het tarief is gebruikt en de btw die daarover is berekend. Je kunt ook zien of het tarief wordt meegenomen in het btw-overzicht Nederland. Is dat het geval, dan staat de rubriek vermeld, bijvoorbeeld NL/1a.

Het btw-overzicht heb je in een aantal situaties nodig: 

  • Je gebruikt Moneybird voor een niet-Nederlands bedrijf
  • Je levert aan particulieren in andere EU-landen, waarbij je de btw uit het betreffende land in rekening brengt.
  • Heb je zowel omzet die belast is met btw als vrijgestelde omzet, dan kun je via het btw-overzicht eenvoudig achterhalen wat de verhouding tussen de belaste en vrijgestelde omzet is.

Uiteraard kun je het overzicht ook gebruiken voor een check van je administratie. Via het overzicht kun je doorklikken op de bedragen. Je krijgt dan een overzicht van factuurregels waarop je het btw tarief hebt gebruikt.

Btw-overzicht Nederland

Het btw-overzicht Nederland heeft dezelfde opbouw als de btw-aangifte die je bij de Belastingdienst moet indienen. Als je de btw-aangifte niet rechtstreeks vanuit Moneybird verstuurt, kun je dit overzicht gebruiken om de aangifte zelf in te vullen en bij de Belastingdienst in te dienen. Lees meer over de btw-aangifte in Moneybird.

Gebruik je Moneybird voor een niet-Nederlands bedrijf, dan is dit overzicht niet beschikbaar

ICP-overzicht Nederland

Lever je vanuit Nederland aan ondernemers/bedrijven in andere EU-landen? Dan kun je in veel gevallen de btw verleggen naar je klant. Je brengt dan geen btw in rekening bij de klant, je klant is zelf verantwoordelijk voor het aangeven en afdragen van de btw. In je normale btw-aangifte geef je het bedrag van de verkoop aan bij rubriek 3b. Daarnaast moet je over deze ‘Intracommunautaire Prestaties’ een ICP-aangifte indienen bij de Belastingdienst. In het ICP-overzicht vind je de gegevens die je nodig hebt voor de ICP-aangifte. Per klant zie je het btw-nummer en het totaalbedrag van de producten en diensten die je in de gekozen periode hebt geleverd aan de klant. Lees meer over de ICP-aangifte in Moneybird.

Gebruik je Moneybird voor een niet-Nederlands bedrijf, dan is dit overzicht niet beschikbaar


Algemene informatie over btw-aangifte en ICP-aangifte, vind je ook op onze website.

Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren