Periodeselectie op je facturen


Met de periodeselectie op de factuurregels kun je aangeven in welke periode de levering heeft plaatsgevonden. Moneybird boekt de omzet of kosten dan in de resultatenrekening in die periode. Als de periode in twee of meer maanden valt, wordt het bedrag evenredig verdeeld over deze maanden.

Als je geen periode selecteert op de factuurregels, worden de omzet of kosten geboekt in de maand waarin de factuurdatum valt.

Moneybird verwerkt de btw in het rapport voor de btw-aangifte in de periode waar de factuurdatum in valt, ongeacht of er wel of geen periode geselecteerd is. Periodeselectie heeft dus geen invloed op de btw-aangifte.

Als de omzet in een andere periode wordt geboekt dan de periode waarin de factuurdatum valt, zie je de volgende categorieën op de balans terug: 

  • 'Nog te factureren omzet' (als je de factuur achteraf verstuurt) en/of;
  • 'Vooruitgefactureerde omzet' (als de factuur vooraf verstuurt) op de balans staan. 

Bij de kosten zie je de categorieën:

  • 'Nog te betalen kosten' (als je de inkoopfactuur achteraf ontvangt) en/of 
  • 'Vooruitgefactureerde kosten' (als je de inkoopfactuur vooraf ontvangt).

Als je een periode op de factuurregels selecteert, gebruikt Moneybird die periode altijd om de omzet goed te boeken. Als je niet wilt dat Moneybird de omzet van periodieke facturen verdeelt, kun je datum-tags toevoegen waarmee je tekstueel de periode aangeeft.

Op niet mogelijk om in één keer een periode te selecteren voor alle factuurregels binnen de factuur. Je kunt de periode per factuurregel instellen.

Periodeselectie op de mobiele app

Het is helaas niet mogelijk om via de app een periode te selecteren op de factuurregels. Als het gaat om alleen een datumnotatie op een factuurregel en niet een boekhoudkundige periodeselectie dan zou je de datum wel zelf handmatig op een factuurregel kunnen noteren.

Als je toch gebruik wilt maken van de periodeselector (zodat ook de omzet in de betreffende periodes wordt verwerkt), dan kan het met een omweggetje ook via je telefoon. Je kunt dan de desktopversie van Moneybird op je telefoon opvragen via de browser. Deze versie is dan niet geoptimaliseerd voor het kleinere scherm van je telefoon, maar daarop kun je ook een factuur toevoegen en wel direct de periodeselector gebruiken.

De video is opgenomen met de oude navigatie en komt niet geheel overeen met de werkelijkheid. Nieuwe video’s volgen!

Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren