Boekingen voor oninbare facturen


Als een klant een factuur niet betaalt, kun je de factuur via Extra > Markeer als oninbaar eenvoudig als oninbaar markeren in Moneybird. Daarmee neem je als het ware je verlies: je geeft aan dat je de betaling niet verwacht te ontvangen. 

Let op! Als je bij het oninbaar markeren een datum kiest die in het verleden ligt, wordt de btw ook in het verleden geboekt. Als je over die periode al btw-aangifte hebt gedaan vanuit Moneybird, dan wordt de correctie automatisch meegenomen (bij minder dan € 1000) bij de eerstvolgende aangifte of je krijgt een melding dat je een suppletie-aangifte kunt doen (als het gaat om meer dan € 1000). Heb je nog geen btw-aangifte gedaan, dan wordt de btw niet automatisch in mindering gebracht op het btw-overzicht van je eerstvolgende aangifte. In dat geval kun je het bedrag dat je mag terugvorderen zelf bij je eerstvolgende aangifte in mindering brengen of via een suppletie-aangifte terugvragen.

De boekingen die worden gemaakt als je een factuur als oninbaar markeert, hangen af van of je de factuur eerst als dubieus hebt gemarkeerd of niet. Alle boekingen die worden gemaakt, worden gemaakt op de datum die je kiest bij het oninbaar markeren.

De factuur is eerder als dubieus gemarkeerd

Als je de factuur eerder als dubieus hebt gemarkeerd, is de omzet van de factuur al als 'Voorziening dubieuze debiteuren' verwerkt op de balans en in de resultatenrekening. Bij het dubieus markeren wordt er alleen een voorziening geboekt, je mag dan de btw die je hebt afgedragen, nog niet terugvragen. Als je de factuur nu als oninbaar markeert, worden de voorziening en de btw weggeboekt tegen debiteuren.

De bedragen bij 'Voorziening dubieuze debiteuren' en het bedrag bij 'Debiteuren' voor de oninbare factuur verdwijnen hiermee van je actuele balans.

De btw wordt op je balans geboekt met een negatief bedrag bij ‘Te betalen btw’. In het rapport voor je btw-aangifte wordt de btw met een negatief bedrag geboekt bij de rubrieken die horen bij de btw-tarieven van de factuur.

Heb je op de factuur bijvoorbeeld 21% btw en 9% btw gebruikt, dan wordt er bij het oninbaar markeren een negatief bedrag bij rubriek 1a en rubriek 1b geboekt. Hiermee wordt de btw die je aan de Belastingdienst moet afdragen, verlaagd.

De factuur is niet eerder als dubieus gemarkeerd

Moneybird kijkt naar het openstaande bedrag van de factuur. Het openstaande bedrag wordt gesplitst naar het bedrag exclusief btw en de btw. Als er meerdere btw-tarieven op de factuur zijn gebruikt, wordt daar rekening mee gehouden. De btw van het openstaande bedrag wordt met dezelfde verhouding van de verschillende btw-tarieven berekent, als het totaalbedrag van de factuur.

Het bedrag exclusief btw wordt als ‘oninbare omzet’ geboekt. De categorie ‘oninbare omzet’ is een kostencategorie in je resultatenrekening. Bij het oninbaar markeren van een factuur worden je kosten verhoogd, waardoor je uiteindelijke winst lager wordt.

Houd er rekening mee dat als je de omzet op een project hebt geboekt, de oninbare omzet niet op het project wordt geboekt. Wil je de oninbare omzet wel op het project boeken, dan kun je het bedrag doorboeken met behulp van een memoriaalboeking.

De btw wordt op je balans geboekt met een negatief bedrag bij 'Te betalen btw'. In het rapport voor je btw-aangifte wordt de btw met een negatief bedrag geboekt bij de rubrieken die horen bij de btw-tarieven van de factuur.

Heb je op de factuur bijvoorbeeld 21% btw en 9% btw gebruikt? Dan wordt er bij het oninbaar markeren een negatief bedrag bij rubriek 1a en rubriek 1b geboekt. Hiermee wordt de btw die je aan de Belastingdienst moet afdragen, verlaagd.

Tot slot wordt er een boeking op de categorie 'Debiteuren' gemaakt, zodat de factuur niet meer terugkomt bij de openstaande debiteuren.

De oninbare omzet hoort bij een project

Als je een verkoopfactuur als oninbaar hebt gemarkeerd, wordt de oninbare omzet niet automatisch op een project geboekt. Dat gebeurt ook niet als je op de originele factuur wel een project had geselecteerd. Als je de oninbare omzet wel op een project wilt boeken, kun je dit regelen met behulp van een memoriaalboeking op het tabblad Inkomend. In de memoriaalboeking kun je twee regels aanmaken. Als de oninbare omzet bijvoorbeeld € 100 is, kun je een boeking maken met de volgende regels:

Categorie 'Oninbare omzet', geen project, € 100 (credit) Categorie 'oninbare omzet', het gewenste project, € 100 (debet)

Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren