Bestaande vaste activa overzetten naar Bezittingen


Wil je bezittingen toevoegen? Schakel de optie in via Instellingen > Bèta features. De optie om bezittingen toe te voegen is nog niet automatisch beschikbaar in je administratie.

Als je bezittingen wilt toevoegen en je hebt al bestaande activa waarop je hebt afgeschreven, kun je bestaande bezittingen in Moneybird overzetten naar het tabblad Bezittingen. Dit is bijvoorbeeld het geval als je voorheen via een memoriaalboeking je bezitting afschreef.

Bij het overzetten van je investeringen naar het tabblad Bezittingen gaan we ervan uit dat je de afschrijvingen van voorgaande boekjaren al volledig hebt geboekt. En als je voor dit boekjaar al afschrijvingen hebt geboekt, dat de afschrijvingen tot en met het einde van een maand is geboekt. Heb je tot halverwege een voorgaand boekjaar of tot halverwege een maand in dit jaar afgeschreven, dan kun je eenmalig een extra memoriaalboeking aanmaken om wel tot en met het einde van het boekjaar of de maand af te schrijven. Daarna kun je de investeringen goed overzetten naar het tabblad Bezittingen.

Bezitting toevoegen

Op het tabblad Bezittingen kun je via 'Toevoegen' een nieuwe bezitting aanmaken. Je vult de oorspronkelijke aanschafwaarde, datum ingebruikname, gebruiksduur en restwaarde in. Als de datum ingebruikname in het verleden ligt, kun je aanvinken dat er al is afgeschreven op de bezitting.Nieuwe bezitting toevoegen

Balanswaarden aangeven

Heb je het vinkje gezet, dan vraagt Moneybird je om de balanswaarden van voorgaande boekjaren in te vullen. Voer de balanswaarde van eind vorig jaar in, om dit jaar goed met bezittingen van start te kunnen gaan. De balanswaarden van voorgaande jaren kun je optioneel invullen om de activastaat van de voorgaande jaren ook compleet te krijgen.

Heb je dit jaar al afgeschreven op de bezitting, dan kun je aangeven tot en met welke maand je hebt afgeschreven en wat de balanswaarde aan het eind van die maand is. Balanswaarden aangeven

Na het opslaan van de bezitting

Nadat je de bezitting hebt opgeslagen, berekent Moneybird wat er in de voorgande periodes al is afgeschreven. Je ziet deze bedragen als ‘Handmatige afschrijvingen’ terug in de tabel met de afschrijvingen. Er worden geen boekingen (journaalposten) voor deze afschrijvingen gemaakt, aangezien je die boekingen zelf hebt aangemaakt. Moneybird gaat maandelijks afschrijven op de bezitting vanaf de maand na de laatste balanswaarde die je hebt aangegeven.

Heb je in het verleden periodieke memoriaalboekingen aangemaakt op het tabblad Inkomend voor het afschrijven? Dan kun je deze boekingen opzoeken en via de ‘Periodiek’ knop bovenaan het periodiek aanmaken uitzetten, zodat er geen dubbele afschrijvingen worden geboekt.

Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren