Belaste en onbelaste diensten of producten: btw van kosten gedeeltelijk terugvragen


Als je diensten of producten levert die vrijgesteld zijn van btw en ook diensten of producten die wel belast zijn, mag je bij kosten die niet specifiek bij de onbelaste of belaste diensten of producten horen de btw over het algemeen deels terugvragen. Je kunt dit in Moneybird op twee manieren regelen:

Kosten verdelen over meerder factuurregels

Als je van te voren al weet wat de verhouding is, kun je de kosten verdelen over meerdere factuurregels bij het invoeren van de inkoopfactuur of bon. Als je bijvoorbeeld 60% van de btw wel mag aftrekken en 40% niet, dan kun je een regel toevoegen met 60% van het bedrag met het betreffende btw-tarief en 40% van het bedrag met het btw-tarief 'btw vrijgesteld'. In het veld voor het aantal kun je ook percentages zetten, zodat je niet zelf hoeft uit te rekenen wat 60% van het bedrag is.

Correctie bij btw-aangifte

Als je van te voren niet weet wat de verhouding is, dan kun je het helaas niet meteen invoeren, maar kun je op het moment dat je btw-aangifte doet een correctie maken. Als je bijvoorbeeld eerst alle btw invoert en later blijkt dat je bijvoorbeeld € 100 niet mag aftrekken, dan kun je een correctie maken met een memoriaalboeking om € 100 van 'te vorderen btw' (met het betreffende btw tarief) door te boeken naar een kosten-categorie. Je kunt deze memoriaalboeking ook aanmaken tijdens het indienen van een btw-aangifte. Dit kan via het scherm waar je ook herkende correcties als 'Correcties zijn al bekend bij de Belastingdienst' kunt markeren. Om de memoriaalboeking te openen kun je rechts bovenaan klikken op ‘Handmatig correctie via memoriaal toevoegen’. Een gebruiker met de rechten van 'boekhouder' kan dit ook via Inkomend > Memoriaal boeken.

Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren