Creditfactuur sturen voor een debiteur uit beginbalans


Als je via de beginbalans openstaande debiteuren hebt toegevoegd en nu voor een debiteur een creditfactuur wilt sturen, kun je een losse creditfactuur maken voor het bedrag dat je wilt crediteren bij de debiteur. Per debiteur kun je een creditfactuur maken met het totaalbedrag dat je wilt crediteren. 

Op het tabblad 'Facturen' kun je een nieuwe factuur aanmaken en vervolgens óf het aantal, óf het bedrag negatief maken door er een min-teken voor te zetten. Als het totaalbedrag van de factuur negatief is, wordt het automatisch een creditfactuur. Deze factuur verzend je en na het verzenden, heeft de factuur de status 'Openstaand'. 

Om de factuur op de status 'Betaald' te krijgen en het weg te boeken tegen het bedrag op je balans, kun je een betaling zonder bewijs registreren via Registreer betaling > Markeer als betaald zonder bewijs. De factuur krijgt hiermee de status 'Betaald'. Zie je deze optie niet, dan kun je deze inschakelen via Instellingen > Bank.

Door op deze wijze een betaling te registreren, ontstaat er een boeking op de post 'Te rubriceren ontvangen betalingen' op je balans. Hierdoor zijn er in dit geval twee boekingen in je administratie die tegen elkaar weg moeten vallen:

  • 'Debiteuren' (met het openstaande bedrag van de beginbalans van een debiteur). Bij deze debiteur staat 'Onbekend contact'.
  • 'Te rubriceren ontvangen betalingen' met het bedrag dat je hebt geregistreerd bij de creditfactuur.

Deze twee bedragen kun je tegen elkaar wegboeken middels een memoriaalboeking. Je kunt deze memoriaalboeking aanmaken op het tabblad 'Inkomend' met de volgende twee regels:

  • 'Debiteuren' met het bedrag van de creditfactuur op credit.
  • 'Te rubriceren betalingen' met het bedrag van de creditfactuur op debet.

Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren