Privégebruik van zakelijke producten of diensten (bij een eenmanszaak)


Afhankelijk van je precieze situatie moeten zowel de kosten als de btw gecorrigeerd worden, of hoeft alleen de btw gecorrigeerd te worden, ook de bedragen die gecorrigeerd moeten worden, hangen af van je precieze situatie. Als je niet precies weet wat en welke bedragen er gecorrigeerd moeten worden, kun je dit het beste overleggen met je boekhouder. Heb je nog geen boekhouder die je hierbij verder kan helpen, dan kun je op onze expertspagina zoeken naar een boekhouder, accountant of belastingadviseur bij jou in de buurt.

De correctie kan gemaakt worden met een memoriaalboeking op het tabblad Inkomend. Het is handig om eerst te zorgen dat je de volgende zaken hebt geactiveerd:

  • Instellingen > Categorieën de kort vreemd vermogen categorie ‘Btw privégebruik’ (vanuit de set ‘Veelgebruikte categorieën’)
  • Instellingen > Btw het tarief ‘Privégebruik’ voor memoriaalboekingen.
  • De categorie die je als tegenboeking wilt gebruiken. Bijvoorbeeld de categorie 'Onttrekkingen' (uit de set 'Ondernemer - Privé') of 'Privégebruik auto van de zaak' (uit de set 'Auto van de zaak').

Bovenstaande zaken hoeven maar één keer te worden geactiveerd, in de toekomst kun je ze telkens opnieuw gebruiken.

Voorbeeldboeking alleen btw corrigeren

Als alleen de btw gecorrigeerd hoeft te worden, kun je een boeking maken vergelijkbaar aan onderstaande afbeelding:

Met deze boeking worden de balans en het rapport voor de btw-aangifte aangepast. Op de balans verschijnt het bedrag bij het gedeelte over de btw als te betalen btw, tegelijkertijd verschijnt het bedrag als kosten op de resultatenrekening. In het rapport voor de btw-aangifte verschijnt het bedrag bij rubriek 1d. Privégebruik

Voorbeeldboeking kosten en btw corrigeren

Als zowel de kosten als de btw gecorrigeerd moet worden, kun je een boeking maken vergelijkbaar aan onderstaande afbeelding:

Met deze boeking worden de resultatenrekening, de balans en het rapport voor de btw-aangifte aangepast. In de resultatenrekening worden de kosten € 100 lager, waardoor je resultaat hoger wordt. Het resultaat wordt op de balans geboekt bij 'Resultaat openstaand boekjaar', dit zal dus ook hoger worden. Het btw-bedrag van € 21 verschijnt op de balans bij het gedeelte over de btw als te betalen btw. En de kosten (€ 100) plus de btw (€ 21) worden samen (€ 121) geboekt bij het eigen vermogen als privé onttrekking. In het rapport voor de btw-aangifte verschijnt het btw-bedrag van € 21 bij rubriek 1d. Privégebruik.

Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren