Categorie achteraf in bulk wijzigen


Als je met terugwerkende kracht je omzet en/of kosten in bulk wilt categoriseren of de categorie wilt wijzigen, dan kan dat op de categoriepagina via Rapporten > Resultatenrekening > [Categorie]. Ook kun je hier in bulk het btw-tarief aanpassen.

In het overzicht per categorie verschijnen de regels die op de betreffende categorie in de geselecteerde periode geboekt zijn. Je ziet de volgende opties:

  1. Aan de rechterkant zie je het 'oogje'. Hiermee kan je het bijbehorende document van die regel bekijken.
  2. Aan de linkerkant zie je de checkbox. De regels die gewijzigd moeten worden kunnen hier geselecteerd worden. 
  3. Vervolgens kan onderaan de pagina het btw-tarief en/of de categorie van de geselecteerde regels gewijzigd worden. Alleen de categorieën en btw-tarieven die door jouzelf zijn ingegeven kunnen in bulk aangepast worden.

Bij het in bulk wijzigen van factuurregels kun je alleen btw-tarieven selecteren waarvan het percentage hetzelfde is.  Bij bijvoorbeeld 'geen btw' en '21% btw' is het percentage niet hetzelfde, waardoor dit niet kan via de bulk-bewerking.

We doen dit zo, zodat het totaalbedrag van de factuur niet opeens anders wordt, waardoor de factuur bijvoorbeeld weer open komt te staan. Als je één factuur bewerkt is deze beperking er niet, omdat je dan meteen ziet of de status anders wordt.

Daarnaast is er  ook een regel dat de instelling of het btw-nummer van de klant vermeld moet worden hetzelfde moet zijn. Daarmee voorkomen we dat het btw-nummer mist als hij wel verplicht is. 

Voorkomen dat je categorieën aan moet passen 

Als je vaak dezelfde producten verkoopt of dezelfde diensten levert, kun je er via het onderdeel Producten standaard producten voor aanmaken. Daarbij kun je meteen de categorie opslaan. Tijdens het maken van een nieuwe factuur, en ook bij offertes, kun je de producten eenvoudig selecteren. De omschrijving, het bedrag, de categorie en het btw-tarief worden dan automatisch overgenomen. 


Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren