Btw verwerken in je administratie


Na het doen van de btw-aangifte, moet naast de aangifte ook de ontvangen of betaalde btw verwerkt worden in je administratie. Moneybird doet dit automatisch voor je. In een administratie krijg je te maken met de volgende drie onderdelen rondom btw:

 1. Btw op verkopen en inkopen
 2. Aangifte btw
 3. Betaling of ontvangst van de aangegeven btw

Moneybird maakt per onderdeel automatisch boekingen aan, zodat je rapporten altijd kloppen.

De gevolgen van de btw op je administratie zijn:

 • Je wilt bijhouden hoeveel btw je moet betalen en terug mag vorderen per btw-rubriek op je btw-aangifte per periode.
 • Op je balans wil je een actuele weergave van je schulden (of vorderingen) inzien, die je hebt omtrent de btw aan de Belastingdienst.

In Moneybird kun je makkelijk een goede btw-administratie inrichten door de nodige btw-tarieven te activeren in je administratie.

Een btw-tarief is altijd gekoppeld aan: 

 • Een rubriekscode op je btw-aangifte 
 • Een balanscategorie

Moneybird zorgt aan de hand van je invoer van btw-tarieven bij verkoopfacturen en inkomende documenten voor een actuele btw-overzicht en actuele balanswaarde.

Btw op verkopen en inkopen

Als je verkopen doet, dan betaal je btw over je verkopen. Moneybird verwerkt de btw van de verkopen op de balanscategorie 'Te betalen btw'. Als je inkopen doet, dan mag je de btw over de inkopen terugvorderen. Moneybird verwerkt de btw van de inkopen op de balanscategorie 'Te vorderen btw'. Het verschil tussen 'Te betalen btw' en 'Te vorderen btw' is het bedrag dat je betaalt aan (of ontvangt van) de Belastingdienst.

Als het kopje 'Btw' links (debet) op de balans staat dan ontvang je het totaalbedrag van de Belastingdienst. Als het kopje 'Btw' rechts (credit) op de balans staat dan betaal je het bedrag aan de Belastingdienst.

Op het onderstaande voorbeeld zie je dat er een schuld is aan de Belastingdienst, het kopje btw staat namelijk aan de rechterkant van de balans. Schuld aan de Belastingdienst

De bedragen op je balans zien er als volgt uit op een aangifte: Btw op verkopen en inkopen

Er is een klein verschil tussen de bedragen op je balans en de bedragen op je btw-aangifte, want:

Aangifte btw

Na het indienen van de aangifte (per maand, per kwartaal of per jaar) wil je de volgende zaken in je boekhouding op orde hebben:

 1. Je wilt de nieuwe btw-periode beginnen door de bedragen van de categorieën 'Te vorderen btw' en 'Te betalen btw' op je balans op € 0 te zetten. Zo begin je met een schone lei een nieuwe btw-periode.
 2. Je hebt een afrondingsverschil op je balanscategorieën doordat je de btw-aangifte mag afronden naar eigen voordeel. Dit wil je op de juiste manier geboekt hebben op je resultatenrekening.

Moneybird zorgt ervoor dat de hierboven genoemde doelen automatisch verwerkt worden in je administratie. De bovengenoemde boekingen worden ook wel het 'schoonboeken' van de btw-categorieën genoemd. Je btw-overzicht van de nieuwe btw-periode correspondeert dan één op één met je balans. Als je de btw-categorieën niet schoonboekt dan correspondeert je btw-overzicht uit de nieuwe periode niet meteen met de balans en wordt het minder overzichtelijk.

Na het indienen van de btw-aangifte boekt Moneybird de bedragen onder 'Te betalen btw' en 'Te vorderen btw' over naar de categorie 'Betaalde en/of ontvangen btw'. Het verschil dat overblijft door de afronding boekt Moneybird automatisch over naar de categorie 'Afrondingsverschillen'. Deze boeking zie je terug op de btw-aangifte middels het 'weegschaal-icoontje'. Het is niet mogelijk om deze boeking uit te zetten.

Btw categorieën schoonboeken middels memoriaal

Heb je de btw-aangifte niet via Moneybird gedaan? Dan maakt Moneybird de bovengenoemde boekingen niet automatisch. Je kunt dan handmatig een boeking maken via het memoriaal. Het is raadzaam om de btw-categorieën schoon te boeken als je dit niet eerder gedaan hebt.

Op je balans kun je zien hoe hoog de bedragen zijn onder 'Te betalen btw' en 'Te vorderen btw'. Op basis van je ingediende aangiften kun je de bedragen onder 'Te betalen btw' en 'Te vorderen btw' overboeken naar 'Betaalde en/of ontvangen btw'. Het verschil dat overblijft op de balanscategorieën kun je boeken op de categorie 'Afrondingsverschillen'. Bij twijfel over jouw situatie kun je het beste contact opnemen met je boekhouder.

Betaling of ontvangst van de aangegeven btw

Nadat je de btw-aangifte ingediend hebt kun je de aangifte rechtstreeks betalen vanuit Moneybird. Indien je een bedrag terugkrijgt hoef je geen betaling te doen. Het is ook mogelijk om een privé ontvangst/betaling te registreren. Je kunt dit doen door de relevante btw-aangifte te openen en te klikken op 'Betalen'.

Moneybird koppelt de banktransactie van de betaling/ontvangst van de btw automatisch aan de btw-aangifte. Moneybird maakt automatisch de juiste boeking waarbij de categorie 'Betaalde en/of ontvangen btw' op € 0 gezet wordt.

Voorbeeld

 1. Je hebt een verkoopfactuur en een inkoopfactuur toegevoegd aan Moneybird. Moneybird heeft automatisch de btw berekend en dit juist op je btw-aangifte en op je balans geplaatst. Dit ziet er als volgt uit: Btw op verkopen en inkopen 
 2. De btw-aangifte mag je afronden naar eigen voordeel. De daadwerkelijke aangegeven btw is daarmee € 15 en het afrondingsverschil € 1,05. De 'Te betalen btw' kap je af naar € 24, de 'Te vorderen btw' rond je af naar € 9 op de aangifte.
 3. Je hebt een btw-aangifte ingediend. Je wilt de bedragen op 'Te betalen btw' en 'Te vorderen btw' op € 0 zetten. Omdat je de btw-aangifte mag afronden naar eigen voordeel bevatten de categorieën dus een afrondingsverschil. Moneybird boekt dit automatisch voor je weg en je balans ziet er als volgt uit: Aangifte btw balans
 4. Door de aangifte te betalen verdwijnt de 'Betaalde en/of ontvangen btw' van je balans. Je hebt geen schulden meer aan de Belastingdienst. Betaling btw

Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren