Verschil in omzet en/of kosten op resultatenrekening en in btw-aangifte


Het kan voorkomen dat de omzet in een periode op resultatenrekening verschilt van de omzet op de btw-aangifte. Dit kan meerdere oorzaken hebben.

Periodeselectie

De periodeselectie zorgt er voor dat de omzet en kosten in de resultatenrekening worden geboekt in de geselecteerde periode. Voor de btw-aangifte wordt er niet naar de periodeselectie gekeken, maar is de factuurdatum leidend. Hierdoor kan er een verschil ontstaan in de omzet/kosten in de resultatenrekening en de omzet/kosten in btw-aangifte

Je kunt de kolommenbalans van de betreffende periode bekijken. Als een van de onderstaande categorieën een bedrag heeft in de eerste kolom (beginbalans) of laatste kolom (saldibalans) is er een deel van de omzet/kosten in een andere periode geboekt dan de factuurdatum. 

  • Nog te factureren omzet
  • Vooruitgefactureerde omzet
  • Nog te betalen kosten
  • Vooruitgefactureerde kosten

De periodeselectie op de factuurregels heeft echter geen invloed op de btw: de btw wordt altijd op de factuurdatum geboekt. Hierdoor kan er een verschil ontstaan in de omzet in de gekozen periode in de resultatenrekening en de omzet waarover de btw is berekend. 

Btw tarief

Er kan een btw-tarief zijn gebruikt waarbij het bedrag niet in het rapport voor de btw-aangifte wordt verwerkt. Bij het btw-rapport kun je in het filter kiezen voor 'Btw overzicht', je krijgt dan een overzicht per gebruikt btw-tarief, hierbij zie je ook of er een btw-rapport referentie (bijvoorbeeld NL/1a) is ingesteld. Als er geen referentie is ingesteld, worden de bedragen niet verwerkt in het rapport voor de btw-aangifte.

Oninbare verkoopfactuur

Als er een verkoopfactuur uit een eerdere periode oninbaar is gemarkeerd in de periode waar het overgaat, dan komt de resultatenrekening en de btw-aangifte niet meer precies overeen. Dat komt doordat de oninbare omzet in de resultatenrekening als kosten wordt geboekt, in het rapport voor de btw aangifte komt de btw echter negatief in de rubriek van het gebruikte btw tarief, dus bij een rubriek voor omzet. Je kunt dit herkennen als er in de resultatenrekening er een bedrag is geboekt op de categorie 'Oninbare omzet'.

Banktransacties

De banktransacties kunnen ook rechtstreeks op de categorie 'Omzet' zijn geboekt. Hierdoor worden deze bedragen wel meegenomen in de resultatenrekening, maar niet meegenomen in het btw-overzicht.
Als je via de resultatenrekening de specificatie van de categorie opent, kun je zien waar de omzet van afkomstig is (factuur of transactie).

Omzet geboekt via memoriaal

Als je omzet boekt door middel van memoriaalboekingen dan wordt er geen btw verwerkt in het rapport voor de btw-aangifte. De omzet in de resultatenrekening wordt wel hoger, maar in het btw-rapport niet.

Door in de resultatenrekening op zoek te gaan naar boekingen van het type 'MEM'. Dit doe je in het tabblad Inkomend door te filteren op memoriaalboekingen en te kijken of in de omschrijving iets terugkomt van 'omzet'. Als dit het verschil veroorzaakt, kun je dit oplossen door de omzet als externe facturen te boeken.


Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren