Investeringen in de beginbalans


Met een beginbalans kun je de beginstand van je boekhouding invoeren. Het kan zijn dat je in het verleden investeringen hebt gedaan die gedurende een aantal jaren afgeschreven moeten worden. Als een investering op de datum van je beginbalans nog waarde heeft, kun je de investering in de boeking van beginbalans verwerken. 

Via Instellingen > Categorieën kun je de benodigde categorieën toevoegen vanuit de categorieënset 'Investering'. In de memoriaalboeking van de beginbalans heb je de keuze of je alleen de resterende boekwaarde invoert, of dat je de oorspronkelijke waarde invoert en het bedrag wat tot en met de datum van de beginbalans al is afgeschreven.

Alleen de resterende boekwaarde van de investering

Als je de resterende waarde van de investering in de beginbalans wilt verwerken, kun je de 'vaste activa' categorie van de investering in de memoriaalboeking selecteren. De resterende waarde van de investering zet je in de debetkolom.

Met deze werkwijze kun je de oorspronkelijke waarde van de investering niet terugvinden in Moneybird. Wel kun je de huidige waarde terugvinden op de balans.

Oorspronkelijke waarde en de al afgeschreven waarde

Als je de oorspronkelijke waarde en het al afgeschreven bedrag wilt invoeren, kun je twee regels in de memoriaalboeking gebruiken. Op de eerste regel selecteer je de vaste activa categorie van de investering en zet je de oorspronkelijke waarde in de debetkolom. Op de tweede regel selecteer je de vaste activa categorie 'Afschrijving sinds aanschaf {naam investering}'. Hierbij zet je het totaalbedrag van alle afschrijvingen tot aan het moment van de boeking in de creditkolom.

Met deze werkwijze kun je op je balans altijd de oorspronkelijke waarde van de investering terugvinden. Ook kun je zien hoeveel er al is afgeschreven en wat de huidige boekwaarde van de investering is.

De investering wordt zichtbaar op je balans

Lees ook hoe je voor de toekomstige afschrijvingen (na de datum van de beginbalans) aparte memoriaalboekingen aanmaakt. 


Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren