Jaarafsluiting gemaakt, toch openstaand resultaat op balans


Als je een jaarafsluiting hebt gemaakt en er blijft een 'Resultaat openstaand boekjaar' op de balans staan, kan dat meerdere oorzaken hebben:

  • In de memoriaalboeking voor de jaarafsluiting is een categorie van de resultatenrekening gekozen om het bedrag naar door te boeken in plaats van een balanscategorie. Als er een categorie van de resultatenrekening wordt gebruikt, blijft er alsnog een openstaand resultaat, waardoor het op de balans niet wijzigt.
  • Er zijn meerdere memoriaalboekingen in het betreffende jaar gemaakt waarbij is aangegeven dat het een jaarafsluiting is. Dit kun je nagaan op het tabblad Inkomend, het is daarbij handig om een filter in te stellen waarmee je alleen de memoriaalboekingen ziet. In het overzicht zie je meteen of een memoriaalboeking een jaarafsluiting is. Als er meerdere jaarafsluitingen in één jaar zijn, kun je ze controleren of het wel daadwerkelijk jaarafsluitingen zijn (zo niet, kun je de boeking bewerken) of dat er een boeking overbodig is (dan kun je die verwijderen).
  • Er zijn na het doen van de  jaarafsluitingen nog wijzigingen gedaan waardoor dit resultaat nu verschijnt. Je kunt hiervoor de jaarafsluiting van het boekjaar verwijderen door bij de boeking van de jaarafsluiting op het prullenbakje te klikken. Vervolgens kun je opnieuw de jaarafsluiting doen, met de wijzigingen erbij. Was het boekjaar echter al definitief dan kan dit niet en zal je de wijzigingen na de gedane jaarafsluiting weer terug dienen te draaien. Daarna zou je de periode kunnen vergrendelen, zodat er geen wijzigingen meer kunnen worden gedaan in het boekjaar.

Lees ook: Verschil in resultaat op resultatenrekening en balans.

Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren