Btw boeken via memoriaalboeking

Of je wel of geen btw kunt boeken via het memoriaal, hangt af of je wel of geen rol als boekhouder hebt in een administratie.

Je hebt de rol boekhouder

Als je als boekhouder bent ingelogd in een administratie is het mogelijk btw te boeken via het memoriaal. Je kunt in de memoriaalboeking direct btw-tarieven selecteren op de boekingsregels. De btw uit deze boeking wordt dan ook meegenomen in je btw-rapporten.

Als je in het memoriaal een datum selecteert die in het kwartaal valt waarover je btw-aangifte wilt doen, dan wordt de boeking meegenomen in het btw-rapport (en aangifte) van dat kwartaal.

Je kunt deze memoriaalboeking voor het corrigeren van de btw ook aanmaken tijdens het indienen van een btw-aangifte. Dit kan via het scherm waar je ook herkende correcties als 'Correcties zijn al bekend bij de Belastingdienst' kunt markeren. Om de memoriaalboeking te openen kun je rechtsbovenaan klikken op ‘Handmatig correctie via memoriaal toevoegen’.

Andere Moneybird gebruikers

Ben je niet ingelogd in de rol van boekhouder, dan is de functie is in dat geval 'verstopt'. Dit hebben we zo gedaan omdat ondernemers deze functie over het algemeen niet nodig hebben.

Mocht het met uitzondering toch nodig zijn, dan kan dit wel met een omweg via een speciale memoriaalboeking. De btw uit deze boeking wordt dan ook meegenomen in je btw-rapporten

Als je een memoriaalboeking aanmaakt in het tabblad Inkomend dan kun je de toevoeging /edit_document?all_taxes=true achter de URL plaatsen van de memoriaalboeking. De URL komt dan als volgt uit te zien: https://moneybird.com/123456789123456789/documents/987654321987654321/edit_document?all_taxes=true

Als je in het memoriaal een datum selecteert die in de kwartaal valt waarover je btw-aangifte wilt doen, dan worden de boeking meegenomen in het btw-rapport van het dat kwartaal.

Je kunt deze 'speciale' memoriaalboeking (ongeacht je toegangsrechten) ook aanmaken tijdens het indienen van een btw-aangifte. Dit kan via het scherm waar je ook herkende correcties als 'Correcties zijn al bekend bij de Belastingdienst' kunt markeren. Om de memoriaalboeking te openen kun je rechts bovenaan klikken op ‘Handmatig correctie via memoriaal toevoegen’.

Twijfel je of je het goed doet? Dan kun je de situatie het beste even voorleggen aan je boekhouder.