Btw zonnepanelen verwerken


Er zijn meerdere situaties die voor kunnen komen wanneer je gebruik maakt van zonnepanelen. Er zijn dan ook verschillende manieren om dit te verwerken in je administratie:

  • Als je de btw voor de aanschaf van zonnepanelen zakelijk mag terugvragen, dan heb je daar als het goed is ook een factuur voor ontvangen. Wanneer je de zonnepanelen zakelijk hebt aangeschaft kun je het btw-bedrag in Moneybird invoeren met behulp van een inkoopfactuur op het tabblad Inkomend. Bij de categorie op de inkoopfactuurregel geef je dan aan dan het om een investering gaat.
  • Wanneer je alleen het btw-bedrag mag terugvragen kun je dit in Moneybird invoeren met behulp van twee factuurregels op het tabblad Inkomend. 
  • Wanneer je de zonnepanelen zakelijk hebt aangeschaft, maar je gebruikt de opbrengst van de zonnepanelen ook gedeeltelijk privé moet je hiervoor een correctie voor privé gebruik maken.

Als je over de teruggegeven kWh een vergoeding krijgt van de energiemaatschappij en als je daar btw over moet betalen dan kun een factuur toevoegen via het tabblad Facturen > Externe facturen waarbij jij 'Te betalen btw' berekent. Als je de kosten privé hebt voldaan, dan kun je een privé betaling bij de factuur registeren. Je kunt eerst, als je die nog niet hebt, via Instellingen > Bank een ‘Privé-opnames/stortingen’ rekening aanmaken. Daarbij kun je kiezen wat de rechtsvorm van je onderneming is. Er is een verschil tussen de rechtsvormen, omdat het boekhoudkundig gezien anders verwerkt moet worden. Aan de hand van de rekening worden automatisch de juiste categorieën aangemaakt. Bij de inkoopfactuur of bon met zakelijke kosten die je privé hebt betaald, kies je dan bovenaan voor Betaling > Registreer betaling en vervolgens kies je voor 'Privé door'.

Twijfel je over jouw situatie? Dan kun je dit het beste even overleggen met je boekhouder. Meer informatie vind je ook op de website van de Belastingdienst.

Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren