Boete verwerken

Boetes die je ontvangt van de Belastingdienst zijn niet-aftrekbare kosten. Als je die nog niet hebt, kun je hiervoor een losse categorie aanmaken via Instellingen > Categorieën door op Toevoegen > Losse categorie toevoegen te  te klikken. Selecteer hierbij in de tab 'Resultatenrekening' voor 'Kosten'. Geef de categorie een naam, bijvoorbeeld 'Boetes'.

Je kunt de banktransactie van je betaling van de boete aan deze categorie koppelen. Hierdoor wordt deze betaling als kosten geboekt op de categorie voor boetes.

Bij de aangifte inkomstenbelasting (of vennootschapsbelasting bij een BV/NV) moet je vervolgens wel aangeven dat dit niet aftrekbare kosten zijn. Deze aangifte wordt buiten Moneybird om aangegeven bij de Belastingdienst. Doordat je dit op een aparte categorie hebt geboekt, kun je deze kosten makkelijk overnemen vanuit Moneybird in de aangifte Inkomstenbelasting.

Deze werkwijze geldt ook voor boetes die je krijgt voor verkeersovertredingen bij zakelijke ritten (die je krijgt van het CJIB). Dit zijn wel zakelijke kosten, maar voor de Belastingdienst zijn ze niet aftrekbaar.

Twijfel je over deze boeking, dan kun je het beste even contact opnemen met je boekhouder.