Operational lease verwerken


Als er sprake is van operational lease, dan betreffen de maandelijkse afschrijvingen voor de auto geen aflossing maar zijn dit echt kosten. Als je geen factuur voor krijgt voor deze maandelijkse kosten dan zijn er verschillende opties om de bedragen op de juiste manier in je administratie te verwerken. Om je administratie volledig te maken kun je het leasecontract opslaan als 'Algemeen document' op het tabblad Inkomend. 

Aanbetaling

Als je ook een aanbetaling hebt gedaan bij het aangaan van de lease, is de aanbetaling een vooruitbetaling van de kosten. Afhankelijk van de aard van de kosten kunnen die op twee manieren verwerkt worden:

  • Via de balans, zodat er elke maand een evenredig deel in de kosten verwerkt wordt: daarvoor kun je de factuur toevoegen op het tabblad Inkomend. Daarop kies je de gewenste kostencategorie en stel je door middel van periodeselectie de periode in waarover de kosten moeten worden verdeeld. Is er ook sprake van btw, dan kies je het bijbehorende btw-tarief.
  • De kosten worden in één keer in de resultatenrekening verwerkt. Je voegt het document dan ook toe op het tabblad Inkomend en kiest de gewenste kostencategorie kiezen en btw-tarief. De kosten worden dan op de factuurdatum in de resultatenrekening verwerkt.

In beide gevallen kun je transactie van de aanbetaling koppelen aan de bijbehorende factuur. Twijfel je in jouw situatie? Dan kun je dit het beste aan je boekhouder voorleggen.

Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren