Bankkosten verwerken

Standaard kosten zoals bankkosten, verificatiekosten, pakketkosten en kosten per transactie zijn over het algemeen vrijgesteld van btw. Kosten zonder btw kun je in Moneybird rechtstreeks koppelen aan een categorie. Op deze manier verwerk je de transactie zonder bon of factuur. Voor bankkosten voeg je de categorie onder 'Bankkosten' onder 'Algemene kosten' toe.

In het tabblad Bank klik je bij de transactie op 'Koppel openstaand bedrag'. Als Moneybird de suggestie van de toegevoegde niet direct geeft, kun je op de suggestie klikken en je categorie intypen in de zoekbalk. Vervolgens kun je deze selecteren en op 'Ok' klikken om de transactie te koppelen.

Over extra diensten (zoals bankkoppelingen) wordt vaak wel btw berekend. Kosten met btw kun je in Moneybird via een inkoopfactuur of bon invoeren. De transactie kun je vervolgens aan de inkoopfactuur of bon koppelen.

Verificatie van je rekeningnummer in Moneybird

Ook het bedrag van € 0,15 dat je hebt betaald om je bankrekeningnummer via Instellingen > Vertrouwen & verificatie te verifiëren kun je via het tabblad Bank rechtstreeks aan een kostencategorie koppelen, er is namelijk geen btw van toepassing. Welke categorie je er precies voor kunt gebruiken, is afhankelijk van je eigen wensen of de wensen van je boekhouder. Vaak wordt dezelfde categorie gebruikt als degene die wordt gebruikt bij het inboeken van onze factuur voor de abonnementskosten, bijvoorbeeld 'Administratiekosten'.