'Te rubriceren transacties' meenemen in correctieboeking


Als je een correctieboeking maakt om van een gedeeltelijke boekhouding in Moneybird over te gaan naar een volledige boekhouding is het niet verstandig om de categorie 'Te rubriceren transacties' in de memoriaalboeking te verwerken. 

De categorie 'Te rubriceren transacties' bevat bedragen van transacties op het tabblad Bank die nog niet verwerkt zijn.

In theorie kun je 'Te rubriceren transacties' wel wegboeken in de correctieboeking, maar dat levert een aantal praktische problemen op: 

  • Bij de doelen zal Moneybird altijd blijven melden dat de transacties nog verwerkt moeten worden. 
  • Je kunt nooit periodes vergrendelen omdat daarvoor de transacties verwerkt moeten zijn.
  • Als je na het maken van de correctieboekingen de transacties toch nog wel gaat verwerken, klopt je boekhouding niet meer.

Je kunt de transacties op het tabblad Bank het beste eerst allemaal verwerken, voordat je de memoriaalboeking maakt. Of als het veel transacties zijn en je nog helemaal geen transacties hebt verwerkt, kun je ze ook verwijderen.

Als een deel van de transacties al wel is verwerkt, kan het verwijderen van de transacties ook, maar dan moet je er wel goed rekening mee houden dat de boekingen die zijn gemaakt ook worden verwijderd. Als er bijvoorbeeld een factuur aan de transactie is gekoppeld en je verwijdert de transactie, komt de factuur weer open te staan.

De categorieën 'Te rubriceren betalingen' en 'Te rubriceren ontvangen betalingen' kun je wel zonder praktische problemen in de memoriaalboeking voor de correctie verwerken.

Transacties negeren

Als je onverwerkte transacties houdt omdat je oude inkoopfacturen of bonnen niet meer aan je administratie toe kunt voegen, kun je deze ook niet aan een transactie koppelen. Als de transactie hierdoor onverwerkt blijft, heb je de optie om deze te negeren. 

In het tabblad Bank kun je linksboven via 'Transacties uit dit jaar' de lijst met banktransacties filteren op 'Onverwerkte transacties'. Daar vind je ook de knop om transacties te negeren. Deze transacties worden vervolgens geboekt op een speciale categorie 'Tussenrekening onverwerkte transacties' op de balans. Na het negeren komen de oude transacties niet meer terug in de lijst met onverwerkte transacties. Eventueel kun je de post op de balans wegboeken via een memoriaalboeking. Het is altijd mogelijk om de transactie later alsnog te verwerken.

Lees meer over te rubriceren bedragen.

Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren