Borg verwerken


Voor het verwerken van borg die je van je klanten ontvangt, zijn er verschillende werkwijzen/situaties mogelijk. Dit is afhankelijk van of je de borgsom wel of niet op de factuur vermeldt.

Klant betaalt het factuurbedrag aan jou 

Borg wel op de factuur: Je maakt een factuurregel met een positief bedrag op de balanscategorie en het btw tarief 'geen btw'. De banktransactie van de betaling koppel je aan de factuur.

Borg niet op de factuur: De banktransactie van het ontvangen bedrag boek je rechtstreeks op de balanscategorie.

Jij betaalt borgsom terug aan klant

Borg staat wel op de factuur: Je maakt een factuurregel met een negatief bedrag en de balanscategorie en het btw tarief 'geen btw'. De banktransactie van terugbetaling koppel je aan de factuur.

Borg niet op factuur: De banktransactie van de terugbetaling boek je rechtstreeks op de balanscategorie.

Borgsom wordt verrekend

Borg wel op de factuur: Je maakt een factuur met wat de klant uiteindelijk moet betalen (dus jouw omzet) + een extra regel met de borg negatief. Als het bedrag precies op 0 uit komt, is het meteen afgehandeld. Maar het kan ook zijn dat klant nog extra moet betalen of dat je zelf wat moet terugbetalen aan de klant, de banktransactie daarvan kun je aan de factuur koppelen.

Borg niet op de factuur: Je maakt een factuur met wat de klant uiteindelijk moet betalen (dus jouw omzet). Vervolgens klik je op Registreer betaling > Verrekenen met balanscategorie. Je kunt daarna de categorie ‘Borg’ selecteren, het te verrekenen bedrag en de betaaldatum invoeren en de verrekening opslaan. Je ziet nu bij de factuur terug of deze in zijn geheel is voldaan, of dat er nog een betaling moet plaatsvinden. Dat kan het geval zijn als de factuur hoger was dan de betaalde borg: je klant moet het restant dan nog betalen. Andersom kan ook: als het totaalbedrag van de factuur lager is dan verrekende borg, betaal jij het restant terug aan je klant. Als er na de verrekening met de borg nog een betaling moet plaatsvinden, dan kan de bijbehorende banktransactie aan de factuur gekoppeld worden om ervoor te zorgen dat deze de status ‘Betaald’ krijgt.

Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren