Creditfactuur maken en versturen


Het kan voorkomen dat je een fout hebt gemaakt of dat bijvoorbeeld een product niet geleverd kan worden. In zulke gevallen stuur je een creditfactuur naar je klant. Er zijn twee manieren om een creditfactuur te maken in Moneybird: een bestaande factuur dupliceren of een creditfactuur maken zonder bestaande factuur.

Bestaande factuur dupliceren naar een creditfactuur

Om  een bestaande verkoopfactuur te crediteren, open je de oorspronkelijke factuur. Je kiest bovenaan de factuur voor Extra > Dupliceer naar Creditfactuur.

Er wordt automatisch een nieuwe factuur aangemaakt met als basis de oorspronkelijke factuur. Er wordt een nieuw factuurnummer toegekend, de datum wordt aangepast en de bedragen zijn negatief. Aan de rechterkant van de creditfactuur, kun je altijd zien op basis van welke factuur deze credit gemaakt is. Deze factuur kun je op dezelfde manier naar je klant versturen als een normale factuur.

Wanneer je een deel van de factuur wilt crediteren, dan kun je de aangemaakte creditfactuur naar wens aanpassen. Als je deze creditfactuur daarna wilt registreren als betaald, klik je bovenaan op 'Registreer betaling'. De creditfactuur crediteert een onbetaalde factuur, je kunt hiermee beide facturen tegen elkaar wegstrepen. Wanneer je een deel van de factuur hebt gecrediteerd wordt dit deel weggestreept tegen de creditfactuur. De rest van de factuur kun je koppelen aan de banktransactie.

Creditfactuur maken zonder bestaande factuur

Je kunt ook een creditfactuur maken zonder een bestaande factuur te dupliceren. Maak daarvoor een nieuwe factuur aan en maak het aantal of het bedrag negatief door er een min-teken voor te zetten. Als het totaalbedrag van de factuur negatief is, wordt het automatisch een creditfactuur.

Wil je een externe factuur crediteren, dan is het niet mogelijk om de factuur de dupliceren naar een creditfactuur. In dat geval kun je zelf een losse externe factuur toevoegen en daarop handmatig de getallen aanpassen zodat ze negatief worden.
Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren