Facturering van digitale diensten aan particulieren buiten Nederland


Bij het factureren van telecommunicatie-, omroep- en elektronische diensten aan particulieren in andere EU-landen, moet je rekening houden met andere btw regels dan je misschien gewend bent. Welk tarief je hanteert hangt af van verschillende factoren. Of je de Nederlandse btw in rekening brengt of de btw uit het land waar je naar levert, hangt af van hoeveel je levert aan particulieren in andere EU-landen. Het drempelbedrag is € 10.000.

Je blijft onder de drempel van €10.000

Lever je voor minder dan € 10.000 aan digitale diensten en/of producten aan particulieren in andere EU-landen? Dan breng je de normale Nederlandse btw in rekening (21% of 9%). De btw geef je aan in je normale Nederlandse aangifte, die je eventueel ook direct vanuit Moneybird kunt verzenden. Hiervoor hoef je verder niets in Moneybird te regelen, dit gaat op dezelfde manier als voor je Nederlandse klanten.

Als je onder de drempel blijft, mag je ook kiezen om het btw-tarief van het land waar je naar levert in rekening te brengen. Dit moet je dan van te voren wel melden bij de Belastingdienst.

Het voordeel is dat je niet meer hoeft te controleren of je onder het drempelbedrag blijft. Ook is een deel van de EU landen het btw-tarief lager dan in Nederland wat gunstig kan zijn.

Er zijn ook nadelen: In een deel van de EU-landen is het btw-tarief juist hoger, waardoor je klant meer moet betalen en je kunt de btw niet via de normale Nederlandse btw-aangifte afdragen.

Je gaat over de drempel van €10.000

Bereik je de drempel van € 10.000? Dan breng je vanaf dan op nieuwe facturen het btw-tarief van het land waaraan je levert in rekening. Oude facturen met het Nederlandse btw-tarief blijven gewoon het Nederlandse tarief houden. Lever je bijvoorbeeld aan een Duitse klant, dan breng je voortaan 19% btw in rekening. Voor een Franse klant geldt een tarief van 20%.

Gebruik de btw-calculator

Twijfel je wat voor jou van toepassing is of wil je advies over welk btw-tarief je op je factuur kunt gebruiken? Raadpleeg dan de btw-tarief calculator! Na het beantwoorden van enkele vragen over je situatie, krijg je advies over welk btw-tarief je kunt selecteren op de factuur.

Btw-aangifte doen voor btw uit andere EU-landen

Wanneer je btw in rekening brengt van een EU land moet je die ook afdragen aan de belastingdienst van het betreffende land. Dit kan op twee manieren.

  1. Aangifte per land: Je meldt je aan bij de belastingdienst van het betreffende land en doet daar btw-aangifte. Dit is vergelijkbaar met de btw-aangifte in Nederland. Hoe je de aangifte indient hangt af van de regels van het land. Deze kun je navragen bij de belastingdienst van het land waar je btw-aangifte in doet.
  2. Aangifte in Nederland via de Unieregeling: Via de Unieregeling kun je via de Nederlandse belastingdienst btw afdragen aan andere EU landen. Eerst meldt je je aan voor de Unieregeling bij de Nederlandse Belastingdienst. Kies je voor aangifte via de Unieregeling, dan geef je per kwartaal de btw aan bij de Nederlandse Belastingdienst. De Nederlandse Belastingdienst zorgt vervolgens dat de bedragen die je aangeeft en afdraagt worden doorgestuurd naar de betreffende landen.

Wat kun je in Moneybird regelen?

In het kennisbankartikel Btw bij leveringen aan particulieren in andere EU-landen lees je meer over wat je in Moneybird kunt regelen. Je vindt hier informatie over hoe je de benodigde btw-tarieven kunt toevoegen en hoe je terug kunt vinden welke bedragen je moet aangeven en afdragen.

Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren