Moneybird Betaalrekeningpotjes

Naast het automatisch btw sparen is het nu ook mogelijk om verschillende Moneybird Betaalrekeningen aan te maken waarmee je als ondernemer automatisch geld opzij kunt zetten. Dat kan helpen om geld te reserveren voor bijvoorbeeld je belastingen, kosten, salaris en winst. Hierdoor is winst niet langer een resterend bedrag dat aan het eind van het jaar overblijft, maar in plaats daarvan een bedrag dat je bij iedere euro dit binnenkomt veilig stelt. Een veelgebruikt methode hierbij is de Profit First methode, maar je bent natuurlijk vrij om dit naar eigen inzicht in te richten.

Je kunt instellen bij welke gebeurtenissen je automatisch je geld wilt verdelen naar je Moneybird Betaalrekeningen. Vervolgens worden deze regels uitgevoerd door middel van automatische interne overboekingen, zonder dat je hier omkijken naar hebt. Dit bespaart veel tijd en hiermee word je als ondernemer gestimuleerd een financieel gezond bedrijf neer te zetten.

Let op: Dit werkt alleen met de Moneybird Betaalrekening.

Aanmaken Moneybird Betaalrekeningen

Voor het aanmaken van de Moneybird Betaalrekeningen moet je eigenaar zijn van de administratie. Een gebruiker die is aangemaakt als ‘Boekhouder’ of ‘Medewerker’ kan deze Moneybird Betaalrekeningen niet aanmaken. Via Instellingen > Gebruikers kan de eigenaar van de administratie de rol van een gebruiker aanpassen.

Het aanmaken van de Moneybird Betaalrekeningen kan op twee manieren:

• Via Instellingen > Bank klik je hiervoor op de groene knop ‘Toevoegen’.
    Vervolgens selecteer je hier ‘Moneybird betaalrekening’.
  • Bij het aanmaken van een Slimme overboeker via Instellingen > Slim overboeken.

Hier kun je de naam van het spaarpotje invoeren en vervolgens op de knop 'Maak spaarpotje aan’ klikken. Het aangemaakte spaarpotje verschijnt in het overzicht van de bankrekeningen met een eigen IBAN-nummer.

Je kunt maximaal 25 Moneybird Betaalrekeningen (met een IBAN nummer) aanmaken. De eerste 5 Moneybird Betaalrekeningen zijn gratis. Elke rekening daarboven kost €1,25 per stuk per maand.

Moneybird heeft geen spaarrekeningen zonder IBAN zoals andere banken, dus ook de Moneybird Betaalrekeningen en de btw-spaarrekening zijn eigenlijk gewone betaalrekeningen met een IBAN.

Dat heeft als voordeel dat je direct geld kunt overboeken vanaf de Moneybird Betaalrekeningen en de btw-spaarrekening.

Slim overboeken instellen

Via Instellingen > Slim overboeken kunnen de slimme overboekers worden aangemaakt.
Wanneer je nog geen slimme overboeking hebt ingesteld kun je hier de optie ‘Maak je eerste slimme overboeker aan’ kiezen om de wizard op te starten om je eerste slimme overboeker in te stellen. Via deze wizard kun je dan ook nieuwe Moneybird Betaalrekeningen aanmaken.

Wanneer je geen gebruikt wilt maken van de wizard kun je hier op ‘Toevoegen’ klikken. Het volgende scherm verschijnt:

Instellen bij welke gebeurtenissen je het geld wilt verdelen

Bij ‘Wanneer’ kun je  aangeven bij welke gebeurtenis je het geld wilt verdelen:

• een verkoopfactuur wordt gekoppeld aan een transactie
  • een btw-teruggaaf wordt gekoppeld aan een transactie
  • een categorie wordt gekoppeld aan een transactie
  • een saldo meer is dan

Negatieve categorie boekingen en het koppelen van inkoopfacturen worden niet ondersteund. Er zou dan geld vanaf de Moneybird Betaalrekeningen teruggestort moeten worden (dus vanuit de spaarpot). Het geld verdelen is één kant op, het sparen.

Vervolgens kun je aangeven bij welke bankrekening je dit geld wilt verdelen. Slimme overboekers kunnen als bron rekeningen alleen Moneybird rekeningen hebben (ook de Online Betaalmethoden rekening).

Je kunt per bankrekening maximaal één slimme verdeler activeren, anders wordt het geld potentieel meerdere keren verdeeld.

Instellen hoe je het geld wilt verdelen

Vervolgens kun je opgeven hoe je het geld wilt verdelen en naar welke Moneybird Betaalrekening(en) dit moet worden overgemaakt. Als doel rekeningen kunnen alleen Moneybird Betaalrekeningen geselecteerd worden, maar niet de Online Betaalmethoden rekening. Het selecteren van externe rekeningen is hier niet mogelijk.

Hier kun je meerdere acties toevoegen. Zo kun je bijvoorbeeld de volgende bedragen verdelen:

• Dan 6% naar winst
  • Dan 45% naar salarissen
  • Dan 13% naar inkomstenbelasting
  • Dan 36% naar kosten

Onderaan de pagina wordt een voorbeeld verdeling getoond van de ingestelde verdeling. Je kunt het te verdelen voorbeeld bedrag zelf wijzigen.

Als je gebruik maakt van automatisch btw-sparen zal Moneybird altijd eerst de btw opzij zetten. De regels verdelen dan dus alleen het resterende gekoppelde bedrag, wat bij verkoopfacturen dan de omzet op de factuur zal zijn.

Klik op ‘Opslaan’. Je slimme overboeker is aangemaakt.

Wanneer de Slimme overboeker goed is ingesteld, zal het schuifknopje een groene kleur tonen. Het is wel mogelijk deze verdeler aan te passen door op het pennetje te klikken. Of je kunt de overboeker via het schuifknopje uitzetten.

Wanneer een Slimme overboeker niet goed is ingesteld verschijnt er een foutmelding:

Als een bankrekening een bepaald saldo krijgt

Je kunt ook overboeken naar een Moneybird Betaalrekening als de bankrekening op een bepaald moment een opgegeven saldo krijgt. Als ‘moment’ heb je de keuze voor

• op een dag
  • op maandag
  • op de 1e van de maand

Als het saldo dan voldoet en je wilt verdelen bij een bepaald saldo, worden de regels uitgevoerd om het geld te verdelen. Deze transactie wordt altijd in de lijst getoond en kan niet automatisch ongedaan gemaakt worden.

De werking van de Slimme overboekers

Als je een banktransactie koppelt, worden de betreffende verdelers uitgevoerd. Hiervan wordt een samenvatting gegeven bij de banktransactie.

Deze bedragen worden automatisch overgeboekt naar de betreffende Moneybird Betaalrekeningen.

Moneybird verwerkt de twee transacties automatisch op de categorie 'kruisposten'. Om overzicht te bewaren worden de twee transacties met betrekking tot de slimme overboekers niet getoond in het tabblad Bank. Je kunt ze wel weergeven door op het filter knopje te klikken en te kiezen voor 'Slimme overboekingen weergeven'.

Op het tabblad ‘Bank’ wordt dit dan als volgt getoond:

Bij de onderste regel is de banktransactie gekoppeld aan de verkoopfactuur (in dit voorbeeld FAC 2023-0056). Onderaan bij deze transactie staat welk bedrag er automatisch naar de BTW-spaarrekening is overgeboekt en welk bedrag naar de Pensioenspaarpot is overgeboekt in dit voorbeeld. Deze automatische overboekingen zijn ingesteld in een slimme overboeker.

Bij de bovenste regels van de schermafdruk staan de overboekingen naar de betreffende Moneybird Betaalrekeningen. Deze overboekingen zijn automatisch gekoppeld aan de categorie ‘Kruisposten’

Wanneer de koppeling (met de verkoopfactuur, de btw teruggaaf of de categorie) met de banktransactie wordt ontkoppeld, zullen de bijbehorende verdelingen ook ongedaan gemaakt worden. Dat kan uiteraard alleen als er nog voldoende saldo op de bestemming staat en het om een interne overboeking ging. De transacties die bij het ongedaan maken horen, worden ook samengevat bij de originele transactie. Als de bedragen tegen elkaar wegvallen, zal er € 0 verdeeld zijn en zie je de verdeling dus niet meer.

Rechten

Iedere gebruiker met toegang tot 'Instellingen' en 'Bank' kan slimme overboekers aanmaken een aanpassen.

Heb jij deze rechten niet? Vraag dan aan de eigenaar van de administratie om jou deze rechten te geven. Het aanpassen van rechten gaat via Instellingen > Gebruikers. Hier kan de eigenaar van de administratie de toegangsrechten bij de gebruiker aanzetten.

Kosten Moneybird Betaalrekeningen

Voor het gebruik van de Moneybird Betaalrekeningen is een €35 abonnement nodig. Voor de banktransacties tussen de eigen rekeningen brengen we geen €0,15 per transactie in rekening.

De eerste 5 betaalrekeningen zijn gratis. Elke rekening daarboven (tot maximaal 25 betaalrekeningen) kost €1,25 per stuk per maand.