Moneybird Betaalrekeningpotjes


Het is mogelijk om in Moneybird verschillende Moneybird Betaalrekeningen aan te maken waarmee je automatisch geld opzij zet. Dit werkt alleen als je al een Moneybird Betaalrekening hebt. Dit werkt niet met andere rekeningen. Geld opzij zetten kan handig zijn om geld te reserveren voor bijvoorbeeld je belastingen, kosten, salaris en winst. Een veelgebruikt methode hierbij is de Profit First methode waarbij je geld verdeeld over potjes. In Moneybird stel je in bij welke gebeurtenissen je automatisch je geld wilt verdelen over je Moneybird Betaalrekeningen. Vervolgens worden deze regels uitgevoerd door middel van automatische interne overboekingen. 

Extra betaalrekeningen aanmaken

Als je een Moneybird Betaalrekening hebt, zijn er twee manieren om extra betaalrekeningen aan te maken:

 • Bij het aanmaken van een slimme overboeken via Instellingen > Slim overboeken.
 • Via Instellingen > Bank via de knop 'Toevoegen'

Je kunt maximaal 25 Moneybird Betaalrekeningen (met een IBAN nummer) aanmaken. De eerste 5 Moneybird Betaalrekeningen zijn gratis. Elke rekening daarboven kost € 1,25 per stuk per maand. Overboekingen tussen de verschillende Moneybird Betaalrekeningen zijn gratis. 

We betalen rente uit over al je Moneybird Betaalrekeningen. Dus ook over de potjes die je hebt aangemaakt, zowel betaal- als spaarrekeningen. De rente wordt maandelijks bijgeschreven op de betreffende rekening. Bekijk op de website het actuele rentepercentage.

Moneybird heeft geen spaarrekeningen zonder IBAN zoals andere banken, dus de Moneybird Betaalrekeningen en ook de btw-spaarrekening zijn gewone betaalrekeningen met een IBAN. Dat heeft als voordeel dat je direct geld kunt overboeken vanaf de Moneybird Betaalrekeningen en de btw-spaarrekening.

Wanneer je nog geen slimme overboeking hebt ingesteld kun je hier de optie ‘Maak je eerste slimme overboeker aan’ kiezen om de wizard op te starten om je eerste slimme overboeker in te stellen. Via deze wizard kun je ook nieuwe Moneybird Betaalrekeningen aanmaken. Wanneer je geen gebruikt wilt maken van de wizard klik je op ‘Toevoegen’.

Bij ‘Wanneer’ kun je  aangeven bij welke gebeurtenis je het geld wilt verdelen:

 • een verkoopfactuur wordt gekoppeld aan een transactie
 • een btw-teruggaaf wordt gekoppeld aan een transactie
 • een categorie wordt gekoppeld aan een transactie
 • een saldo meer is dan

Negatieve categorie boekingen en het koppelen van inkoopfacturen worden niet ondersteund. Er zou dan geld vanaf de Moneybird Betaalrekeningen teruggestort moeten worden (dus vanuit de spaarpot). Het geld verdelen is één kant op, het sparen.

Vervolgens kun je aangeven bij welke bankrekening je dit geld wilt verdelen. Slimme overboekers kunnen als bron rekeningen alleen Moneybird rekeningen hebben (ook de Online Betaalmethoden rekening).

Je kunt per bankrekening maximaal één slimme verdeler activeren, anders wordt het geld potentieel meerdere keren verdeeld. 

Instellen hoe je het geld wilt verdelen

Vervolgens kun je opgeven hoe je het geld wilt verdelen en naar welke Moneybird Betaalrekening(en) dit moet worden overgemaakt. Als doel rekeningen kunnen alleen Moneybird Betaalrekeningen geselecteerd worden, maar niet de Online Betaalmethoden rekening. Het selecteren van externe rekeningen is hier niet mogelijk. Hier kun je meerdere acties toevoegen. Zo kun je bijvoorbeeld de volgende bedragen verdelen:

 • Dan 6% naar winst
 • Dan 45% naar salarissen
 • Dan 13% naar inkomstenbelasting
 • Dan 36% naar kosten

Onderaan de pagina wordt een voorbeeld verdeling getoond van de ingestelde verdeling. Je kunt het te verdelen voorbeeld bedrag zelf wijzigen.

Als je gebruik maakt van automatisch btw-sparen zal Moneybird altijd eerst de btw opzij zetten. De regels verdelen dan dus alleen het resterende gekoppelde bedrag, wat bij verkoopfacturen dan de omzet op de factuur zal zijn.

Klik op ‘Opslaan’. Je slimme overboeker is aangemaakt.

Wanneer de Slimme overboeker goed is ingesteld, zal het schuifknopje een groene kleur tonen. Het is wel mogelijk deze verdeler aan te passen door op het pennetje te klikken. Of je kunt de overboeker via het schuifknopje uitzetten.

Wanneer een Slimme overboeker niet goed is ingesteld verschijnt er een foutmelding:

Als een bankrekening een bepaald saldo krijgt

Je kunt ook overboeken naar een Moneybird Betaalrekening als de bankrekening op een bepaald moment een opgegeven saldo krijgt. Als ‘moment’ heb je de keuze voor

 • op een dag
 • op maandag
 • op de 1e van de maand

Als het saldo dan voldoet en je wilt verdelen bij een bepaald saldo, worden de regels uitgevoerd om het geld te verdelen. Deze transactie wordt altijd in de lijst getoond en kan niet automatisch ongedaan gemaakt worden.

Lees ook:

Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren