Automatisch btw-sparen in Moneybird


De meeste ondernemers zijn verplicht om btw af te dragen aan de Belastingdienst over de producten en diensten die zij verkopen. Met Moneybird kun je nu eenvoudig een btw-spaarpotje maken dat automatisch geld voor jou spaart. Zo kom je niet voor verrassingen te staan wanneer je belasting moet betalen.

Activeer btw-sparen

Automatisch btw-sparen werkt alleen met een Moneybird Betaalrekening. Dit werk niet met andere rekeningen. Je zet automatisch btw-sparen aan via Instellingen > Slim overboeken. Moneybird maakt vervolgens een nieuwe rekening voor je aan: de btw-spaarpot. Moneybird spaart vanaf nu automatisch de btw voor je. 

De werking van btw-sparen

Moneybird spaart op basis van de btw die je aangeeft op factuurregels op je verkoopfacturen. De btw die je invoert op de factuurregels op je inkoopfacturen en bonnetjes wordt automatisch van je btw-spaarpot afgehaald. Bedragen worden automatisch overgemaakt tussen je Moneybird betaalrekening en je btw-spaarrekening. 

Btw-sparen werkt als volgt: 

  • Bij verkopen moet je btw betalen. Moneybird spaart de btw die je op de verkoopfactuur aangeeft. Dit gebeurt op het moment dat je een verkoopfactuur koppelt aan de banktransactie. 
  • Bij inkopen mag je de btw terugvorderen. Moneybird neemt de terug te vorderen btw op van je btw-spaarrekening. Dit gebeurt wanneer je een inkoopfactuur koppelt aan de banktransactie. Wanneer op dat moment het saldo op je btw-spaarrekening niet voldoende is, wordt er zo veel mogelijk overgeschreven naar de betaalrekening.

Bij het sparen van btw heb je bij twee transacties in het tabblad Bank.

  • Een overboeking op je betaalrekening
  • Een overboeking op je btw-spaarrekening

Moneybird verwerkt de twee transacties automatisch op de categorie 'Kruisposten'. Om overzicht te bewaren worden de twee losse transacties met betrekking tot btw-sparen niet los getoond in het tabblad Bank.

Je kunt ze wel weergeven door op het filter knopje te klikken en te kiezen voor 'Slimme overboekingen weergeven'.

Let wel op: Btw-sparen is een spaarmethode.

  • De btw die je afdraagt wordt berekend op basis van de factuurdatum
  • Btw spaar je op het moment wanneer er betalingen zijn gedaan. 

Omdat de twee periodes niet gelijk lopen kan het gespaarde bedrag verschillen van het daadwerkelijk af te dragen btw.

Betalen van de btw-aangifte

Als je de btw-aangifte indient, kun je de btw rechtstreeks vanuit Moneybird betalen vanaf je btw-spaarpot. Je opent hiervoor de btw-aangifte en klikt op Betaling > Nu betalen en selecteert hier de btw-spaarrekening.

Kosten btw-sparen

Er zijn geen kosten verbonden aan het gebruik van automatisch Btw-sparen. De mutaties van de btw-spaarpot tellen niet mee voor het aantal banktransacties waarop de abonnementen zijn gebaseerd. Overboekingen tussen rekeningen binnen een administratie, die geboekt zijn op 'Kruisposten', tellen hierbij niet mee. Voor banktransacties tussen eigen Moneybird Betaalrekeningen brengen we geen kosten in rekening.

Naast kosten, ontvang je ook rente over al je Moneybird Betaalrekeningen. Dus ook over alle potjes die je hebt aangemaakt, zowel betaal- als spaarrekeningen. De rente wordt maandelijks bijgeschreven op de betreffende rekening. Bekijk op de website het actuele rentepercentage.


Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren