Positief en negatief btw bedrag bij inkoopfactuur met verlegde btw

Als je een inkoopfactuur waarop de btw naar je is verlegd, dan zie je bij de btw-berekening twee regels. Het gaat om de volgende btw-tarieven:

• Binnen EU 21%
  • Binnen EU 9%
  • Buiten EU 21%
  • Buiten EU 9%
  • Btw verlegd 21%
  • Btw verlegd 9%

Omdat de btw naar jou toe is verlegd, moet je de btw zelf afdragen in Nederland. Maar omdat je in de meeste gevallen de betaalde btw ook weer terug mag vragen, wordt het bedrag ook direct weer in mindering gebracht. Per saldo betaal je dus geen btw voor deze inkoopfactuur.

Je ziet dat terug bij de instellingen van het betreffende btw-tarief in je administratie via Instellingen > Btw-tarieven. In de kolom 'Btw-rapport' zie je bij het tarief 'Btw verlegd 9%' bijvoorbeeld terug dat het wordt verwerkt bij rubriek 2a (af te dragen) én 5b (voorbelasting).

Het maakt geen verschil of je het bedrag inclusief of exclusief invult, omdat het totaalbedrag van je inkoopfactuur een bedrag zonder btw is.